Με το ποσό των 70 ευρώ το στρέμμα αναμένεται να ενισχυθούν 15.291 ελαιοπαραγωγοί για περίπου 188.041 στρέμμα επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, στο πλαίσιο των ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση της Κομισιόν, για το πρόγραμμα συνολικού ύψους 39,6 εκατ. ευρώ για τη στήριξη παραγωγών ορισμένων λαχανικών.

Εκτός της ελιάς Καλαμών, οι ειδικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν, αφορούν:

-το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης για περίπου 9.912 στρέμματα σε όλη τη χώρα, που αντιστοιχεί σε 497 αγρότες με ποσό 300 ευρώ ανά στρέμμα.

– ανοιξιάτικη πατάτα για περίπου 55.732 στρέμματα σε όλη τη χώρα που αντιστοιχούν σε 6.207 αγρότες με ποσό 245 ευρώ ανά στρέμμα.

– καλλιέργειες θερμοκηπίου της Κρήτης σε ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες, που αφορά: 14.012 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 2.750 αγρότες με το ποσό των 540 ευρώ ανά στρέμμα για παραγωγούς ντομάτας, 7.624 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 2.160 αγρότες με το ποσό των 232 ευρώ ανά στρέμμα για τους παραγωγούς αγγουριών και 1.720 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 609 αγρότες με το ποσό των 300 ευρώ ανά στρέμμα για τους παραγωγούς μελιτζάνας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρόγραµµα ύψους 39,6 εκατ. ευρώ που αφορά τη στήριξη παραγωγών ορισµένων λαχανικών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Κοµισιόν, το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων και θα λάβει τη µορφή άµεσων επιχορηγήσεων.

Το πρόγραµµα θα είναι ανοιχτό σε παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών Kαλαµών, πρώιµο καρπούζι χαµηλής κάλυψης, εαρινή πατάτα, αλλά και παραγωγούς καλλιεργειών θερµοκηπίου ντοµάτας, αγγουριών και µελιτζανών στην Κρήτη.

Στόχος είναι η αντιµετώπιση των αναγκών ρευστότητας των δικαιούχων, βοηθώντας τους έτσι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και µετά το ξέσπασµα του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους του προσωρινού πλαισίου. Συγκεκριμένα, (i) η ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, όπως προβλέπεται από το προσωρινό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις στον πρωτογενή γεωργικό τομέα και (ii) το καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ έως τις 30 Ιουνίου 2021. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους.
agronews.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *