ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η Γαλλία δεν παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε σήμερα το Παρίσι, καθώς ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο, μία φρεγάτα και δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στην περιοχή με τέσσερις ελληνικές φρεγάτες.

Αεροσκάφη και πλοία Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται ήδη στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία με navtex και κάνουν ασκήσεις, ως επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας για την προάσπιση της νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών. 

Ελλάδα-Γαλλία αιφνιδίασαν την Τουρκία: Ξεκίνησαν οι ασκήσεις

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα

Δείτε εικόνες-βίντεο 

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress