ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μάς, στην προκλητικότατη NAVTEX της Τουρκίας, απαντήσαμε με ένα… αυστηρότατο διάβημα.

Πιο συγεκριμένα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε νωρίτερα σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς.

 

H τουρκική αντι-navtex:

TURNHOS N/W : 1319/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY OUTSIDE OF GREEK TERRITORIAL WATERS AND IN TURKISH CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA07-620/20 WHICH IS INCLUDING UNGROUNDED CLAIMS IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NR FA17-1314/20 IS STILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 272059Z OCT 20.

Την ίδια ώρα το Oruc Reis φαίνεται να πλέει κοντά στα παράλια της Ρόδου.

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis «σαρώνει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, φτάνοντας μια ανάσα από την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στους Τούρκους και μάλιστα, επί του πεδίου.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό, το οποίο αθόρυβα και με απόλυτο επαγγελματισμό έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στο Αιγαίο αυτές τις κρίσιμες ημέρες, με τις μονάδες επιφανείας, τόσο στην πρώτη απόπειρα των Τούρκων στις 21 Ιουλίου να βγουν στο Αιγαίο, όσο και στη συνέχεια με την έξοδο του Oruc Reis σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, να παραδίδουν μαθήματα ναυτοσύνης αλλά και ψυχραιμίας.

 

Αθήνα & Άγκυρα ακυρώνουν τις ασκήσεις ανήμερα των εθνικών επετείων

Νωρίτερα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προγραμματίσει την ημέρα της εθνικής επετείου η μία χώρα της άλλης (28η και 29η Οκτωβρίου) αποφάσισαν η Ελλάδα και η Τουρκία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν και στη σημερινή, όπως και στη χθεσινή, τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας. Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων, τόνισε, μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.

 

Σχετικά με το θέμα της ακύρωσης των ασκήσεων, μίλησε και ο Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι: “Υποβάλαμε την πρόταση στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του Έλληνα ομολόγου και ήταν θετικός στη στάση μας. Προσπαθώντας να διατηρήσουμε φιλικό κλίμα και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τις επαφές μας τις επόμενες ημέρες.”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *