Μπορεί η Ατλαντίδα να έχει το όνομα, η Αδρία όμως έχει… την χάρη να την έχουμε όντως βρει. Μια υπαρκτή, κανονικότατη ήπειρος είναι θαμμένη σε μεγάλο βαθμό κάτω από τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο, συνεπώς κάτω και από την Ελλάδα.

Τώρα, οι γεωλόγοι πιστεύουν για πρώτη φορά πως είναι σε θέση να ανακατασκευάσουν αρκετά ολοκληρωμένα την ιστορία της χαμένης ηπείρου, η οποία μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ 250 εκατομμύρια χρονάκια. Πώς θα το κάνουν αυτό; Μελετώντας τα λιγοστά απομεινάρια της Αδρίας που είναι ακόμη πάνω από την επιφάνεια.

Σήμερα από τη λεγόμενη Ευρύτερη Αδρία έχουν απομείνει ορατά μόνο ορισμένα ασβεστολιθικά και άλλα πετρώματα στις οροσειρές της Νότιας Ευρώπης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτοί οι βράχοι ήταν αρχικά θαλάσσια ιζήματα, τα οποία κάποια στιγμή ανυψώθηκαν μέσω της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ολλανδό γεωλόγο Ντάου βαν Χινσμπέργκεν του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Gondwana Research, αφιέρωσαν πάνω από δέκα χρόνια κυρίως στη Μεσόγειο, συλλέγοντας δείγματα και μελετώντας παλαιομαγνητικά και άλλα στοιχεία για πετρώματα που θεωρούνται ότι προέρχονται από την Αδρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *