Εκτός ΕΣΠΑ -προς το παρόν τουλάχιστον- μένουν οι προτάσεις των δήμων Αιτωλοακαρνανίας για έργα ύδρευσης! Ο πίνακας κατάταξης των αξιολογημένων προτάσεων στην πρόσκληση με κωδικό 14.31.34.1 και τίτλο «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών» αποτελεί μάλλον κόλαφο για την ωριμότητα των προτάσεων των δήμων της περιοχής.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 119 αξιολογημένων προτάσεων η πρόταση της ΔΕΥΑ Αγρινίου για την ένταξη του έργου «Αντικατάσταση – αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης Μακρυνείας», προϋπολογισμού 992.000 € έλαβε την 109η θέση. Η πρόταση της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου για το έργο «Κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού από ΤΕΙ Μεσολογγίου έως Ραδιομέγαρο» προϋπολογισμού 1.500.000€ έλαβε την 77η θέση και την 86η θέση η πρόταση για το έργο «Ολοκλήρωση ύδρευσης Ευηνοχωρίου» προϋπολογισμού 1.612.000€. Την 112η θέση έλαβε η πρόταση του δήμου Ξηρομέρου για το έργο «Κατασκευή νέου εξωτερικού δικτύου ύδρεσυσης από πηγές Λάμπρα μέχρι αντλιοστάσιο Δ.Κ. Αστακού» προϋπολογισμού 1.209.677€ (ωστόσο το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και την 72η θέση έλαβε η πρόταση του δήμου Ακτίου Βόνιτσας για το έργο «Βελτίωση υδρονομίας του Δήμου Άκτιου-Βόνιτσας, με παράλληλη μείωση των απωλειών νερού -μέσω συστημάτων τηλεμετρίας/τηλεχειρισμού», προϋπολογισμού 1.838.734€.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση για ένταξη έργων ύδρευσης στο ΕΣΠΑ είχε προϋπολογισμό μόλις 30 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. Πράγμα που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων πολλές προτάσεις θα έμεναν εκτός χρηματοδότησης. Ενώ μέχρι σήμερα έχει υπάρξει άλλη μία μόνο πρόσκληση για ένταξη έργων ύδρευσης, που αφορά το ίδιο ποσό πανελλαδικά, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

ύδρευσηΣε κάθε περίπτωση από τον πίνακα κατάταξης εκείνο που ξαφνιάζει αρνητικά είναι ότι οι προτάσεις των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας δεν είχαν την απαιτούμενη ωριμότητα και επιλεξιμότητα, με αποτέλεσμα να τύχουν χαμηλής βαθμολογίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Αγρινίου που η πρόταση της ΔΕΥΑ κατετάγη 109η σε σύνολο 119 προτάσεων. Αυτή δε η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της τραγελαφικής ιστορίας, όπου οι δύο προτάσεις της ΔΕΥΑ Αγρινίου για την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από το Καστράκι (σε δύο φάσεις συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 6εκατ. ευρώ), δεν αξιολογήθηκαν καν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, επειδή οι φάκελοι των προτάσεων στάλθηκαν σε… λάθος διεύθυνση…

Άρθρο από:Ξηρομεριτικη Ματια

Powered by WPeMatico

Από xiromeropress