%ce%b1%ce%b9%cf%84%cf%89%ce%bb
Δέκα διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις απέσπασε φέτος το ελληνικό ελαιόλαδο σε διεθνής διαγωνισμούς .Πρόκειται για τα αποτελέσματα μιας 10ετούς συνεργασίας της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών με παραγωγούς στη Δυτική Ελλάδα με βάση το πρότυπο της «Αγροβιοδυναμικής διαχείρισης».
Οι Έλληνες παραγωγοί επενδύουν πλέον στην άριστη ποιότητα του ελαιολάδου που διαθέτει υψηλές προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία.
dsc04515Με τις ποικιλίες Κορωνέικη και Κουτσορελιά οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας απέσπασαν ένα χρυσό ,δύο αργυρά, πέντε χάλκινα και μια θέση στα είκοσι καλύτερα(top twenty)του κόσμου.
Επιστημονικός υπεύθυνος του Πανεπιστημίου είναι ο κ. Κώστας Αγγελόπουλος τ. αναπληρωτή καθηγητής , η κ. Αθηνά Θεοδωρακοπούλου η ερευνήτρια του προγράμματος και οι ελαιοπαραγωγοί: Παναγιώτα Νικολούλια στην Ολυμπία στο Νομό Ηλείας ο κ. Μικέλης Μαρκίδης στην Αυλίδα του Ν. Ευβοίας, ο κ. Θεόδωρος Ζώρης στην Γαβαλού Μακρυνείας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Στράτος Τσαρούχης στην Τριχωνίδα, ο κ. Δημήτρης Σιαδίμας και ο κ.Χρήστος Κουμάσης επίσης στην Αιτ/νια.
Ο τ. Δήμαρχος Θεστιέων , δικηγόρος «Παρ΄ Αρείω Πάγω» και μέλος Δ.Σ. της ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ Δημήτριος Τραπεζιώτης ο οποίος ξεκίνησε τη συνεργασία αυτή ,τιμήθηκε για τη συμβολή του στον ελαιοκομικό πολιτισμό της ελιάς και του λαδιού στην Τριχωνίδα.
Η ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου το καθιστά μοναδικό, χρειάζονται όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την τυποποίηση ,τη στιγμή που στην Ελλάδα μόνο το 27% της παραγωγής φτάνει στην τυποποίηση.
Σύνταξη: Νίκη Παπαδούλα
ΕΡΤ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *