Το   2014 μια παρέα Βονιτσιάνων  οραματίστηκαν την δημιουργία της  Φιλαρμονικής Εταιρείας Βόνιτσας. Έβαλαν στο «τραπέζι» την ιδέα και πως μπορεί να υλοποιηθεί και έτσι τον Ιούλιο του 2014 πήρε σάρκα και οστά η νέα πολιτιστική δράση στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας .

Άρχισε η δύσκολη προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας της Φιλαρμονικής εταιρείας Βόνιτσας του μεγάλου αυτού πολιτιστικού οργανισμού που κυριολεκτικά ανάδειξε και αναβάθμισε την μουσική κουλτούρα στην περιοχή της Βόνιτσας .

Με τις συνεχείς προσπάθειες του Συμβουλίου του πρώτου προέδρου Λάμπρου Κούτσικου  της σημερινής  προέδρου κ. Χριστίνας Βρακατσέλη, εξασφαλίστηκαν όργανα , στολές και έγινε εγκατάσταση πλέον σε δική της αίθουσα .

Σημαντικές  και ουσιαστικές ήταν και οι δωρεές συμπολιτών μας και φίλων της μουσικής. Βοήθησαν στα μέγιστα στο να διατηρηθεί και να εξελιχθεί η Φιλαρμονική Εταιρεία Βόνιτσας

Το Δ.Σ ανέθεσε την δημιουργία της Φιλαρμονικής στον έμπειρο Αρχιμουσικό Αθανάσιο Μήτσουρα

Η  Χριστίνα Βρακατσέλη  αφιέρωσε από το 2014 πολλές προσωπικές ώρες για να φτάσουμε σήμερα και να έχουμε στην Βόνιτσα μία Φιλαρμονική πρότυπο.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Βόνιτσας   έχει να επιδείξει πλούσιο έργο ιδιαίτερα στη διάρκεια των τελευταίων ετών οπότε και αναβαθμίστηκε σημαντικά.

Παίρνει μέρος στις εθνικές επετείους σε λιτανείες της πόλης, σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις . Διοργανώνει Συναυλίες και μετέχει σε διάφορα μουσικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Μετέχει με μεγάλη επιτυχία σε  Πανελλήνια Φεστιβάλ (Ναύπλιο – Καλαμαριά – Κοζάνη).

Από τον Ιανουάριο του 2022 η Φιλαρμονική Εταιρεία Βόνιτσας έχει μετατραπεί και μεταβιβαστεί στην Δημοτική Φιλαρμονική Ακτίου Βόνιτσας. Την διαχείριση και ευθύνη πλέον της Φιλαρμονικής Εταιρείας Βόνιτσας θα έχει το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και με την υπ αρίθμ 108/2021 απόφαση  (αποδοχή του καθολικού εξοπλισμού της φιλαρμονικής εταιρίας Βόνιτσας για την αξιοποίηση από το ΝΠΔΔ) του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, την υπ αριθμ 4/2022 απόφαση του Προέδρου του ΝΠΔΔ Δήμου Ακτίου Βόνιτσας Παντελή Αποστολάκη  και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Εταιρείας Βόνιτσας  δημιουργείται παράρτημα ΔΕ Ανακτορίου και Δ.Ε.Παλαίρου  της  Δημοτικής Φιλαρμονικής Ακτίου Βόνιτσας.

Με αυτή την απόφαση συνενώνεται με την υπάρχουσα σε λειτουργία Δημοτική Φιλαρμονική Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και αποκτά μεγαλύτερη ισχύ και δυναμική.

Πλέον στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας δημιουργείται η Δημοτική Φιλαρμονική Ακτίου Βόνιτσας με δύο παραρτήματα .

Α)Το παράρτημα Δ.Ε. Ανακτορίου (με έδρα την Βόνιτσας) και  Δ.Ε  Παλαίρου

Β) Το παράρτημα Δ.Ε.Μεδεώνος με έδρα την Κατούνα .

Ταυτόχρονα για την καλύτερη εξέλιξη , ανάπτυξη και καθοδήγηση της Δημοτική Φιλαρμονικής Ακτίου Βόνιτσας ορίζεται ως υπεύθυνη διαχείρισης  η μέχρι πρότεινες πρόεδρος Χριστίνα – Ισμήνη Βρακατσέλη .

Η αρμοδιότητα της είναι, με την εμπειρία τόσων χρόνων σε διαχείριση φιλαρμονικών, να εισηγείται στο Δ.Σ. του ΝΠΔΔ σχετικά με τις ανάγκες των φιλαρμονικών όπως στολές, μουσικά όργανα, υλικά, εκδηλώσεις συμμετοχής φιλαρμονικής εντός κι εκτός του Δήμου και ότι άλλο χρειάζεται για την σωστή και ομαλή λειτουργία και τις ανάγκες των φιλαρμονικών. Η κα Βρακατσέλη εθελοντικά θα προσφέρει τις υπηρεσίες της και θα συνεργάζεται με τους εκάστοτε μαέστρους των φιλαρμονικών.

Το έργο πλέον είναι ακόμα πιο δύσκολο αφού στόχος είναι η Δημοτική Φιλαρμονική να γίνει αισθητή σε Πανελλαδικό επίπεδο ,να αυξήσει τα μέλη της , να μεταλαμπαδεύει ακόμη περισσότερο την μουσική παιδεία  και να επιδείξει ακόμη πιο  πλούσιο μουσικό έργο .

Η εγγραφή , η παρακολούθηση μαθημάτων και η εκμάθηση οργάνων στην Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας είναι δωρεάν και ήδη σε Βόνιτσα και Κατούνα (στην Πάλαιρο έχει ήδη προγραμματιστεί αγορά νέων μουσικών οργάνων ) υπάρχει μεγάλη γκάμα μουσικών οργάνων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσοι ξεκινήσουν εκμάθηση  οργάνων φιλαρμονικής   

Η εγγραφή θα γίνεται με τους κάτωθι τρόπου :

Στην Βόνιτσα στην αίθουσα μαθημάτων της Φιλαρμονικής (στο κτίριο πάνω από τα ΚΤΕΛ  Βόνιτσας ) : ΤΡΙΤΗ κ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  από 17:30 έως 19:30

Στην Κατούνα στην αίθουσα μαθημάτων της Φιλαρμονικής (στην αίθουσα Δημοτικών συμβουλίων του πρώην Δημαρχείου Μεδεώνος )  :  ΤΕΤΑΡΤΗ κ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από 16:00 έως  20:00

Για την Δ.Ε. Παλαίρου  και για  όποιον από την Δ.Ε. Ανακτορίου και Δ.Ε.Μεδεώνος δεν μπορεί να μεταβεί στις αίθουσες σε Βόνιτσα και Κατούνα στο τηλέφωνο 2643022232 από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες  από τις 10:00 έως 13:00

Εκ του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Ο Πρόεδρος

Παντελής Αποστολάκης

Από xiromeropress