Δημοσίευμα της La Republica κάνει λόγο για εντοπισμό «ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο». Επικαλούμενο την ανακοίνωση της κοινοπραξίας της ιταλικής εταιρίας υδρογονανθράκων Eni με την γαλλική TotalEnergies μιλά για «αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων» στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες « σε βάθος 2.287 μέτρων, 160 χιλιόμετρα από τις ακτές του νησιού».

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σημειώνει πως περίπου ένας χρόνος θα χρειαστεί να περάσει προκειμένου να να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του κοιτάσματος που ονομάζεται επίσημα «Κρόνος». Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης από την ρωσική εξάρτηση.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πωςτο Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της La Republica:
Ήταν θέμα χρόνου, δεδομένου ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο. Ο όμιλος Eni , στην προκειμένη περίπτωση σύμμαχος της γαλλικής TotalEnergies , ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου για πάνω από 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο πλαίσιο της παραχώρησής τους. Το εν λόγω πηγάδι ονομαζόταν Κρόνος και βρίσκεται σε βάθος 2.287 μέτρων, 160 χιλιόμετρα από τις ακτές του νησιού.

Κοιτάζοντας μπροστά, αυτά είναι σημαντικά νέα για την πολιτική ενεργειακής αυτονομίας της Ιταλίας. Ενώ θα χρειαστεί ακόμη ένας χρόνος για να μεταφραστεί η ανακάλυψη σε βιομηχανική δραστηριότητα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες της Ευρώπης να απελευθερωθεί από τις ρωσικές προμήθειες και διευρύνει τα περιθώρια διαφοροποίησης. Επιβεβαιώνει επίσης πόσο στρατηγικό έχει γίνει το τεταρτημόριο της Ανατολικής Μεσογείου . Μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Τουρκίας έχει εντοπιστεί ο «Λεβιάθαν», μια τεράστια έκταση του βυθού πλούσια σε φυσικό αέριο που έχει γίνει τόπος κυνηγιού για όλους τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους. Συνδυάζεται με τον γίγαντα που ανακάλυψε ο Eni, λίγο νοτιότερα, στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών και ονομάζεται Zohr .

Η σημασία του Λεβιάθαν είναι επίσης γεωπολιτική, δεδομένης της θέσης του. Η Τουρκία διεκδικεί εδώ και καιρό μια ευρύτερη περιοχή εμπορικής εκμετάλλευσης, για παράδειγμα. Αλλά, ταυτόχρονα, θα μπορούσε να επιτρέψει νέες συμμαχίες:

Το Ισραήλ θα ενδιαφερόταν για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που, ξεκινώντας από τα δικά του πράγματα, φτάνει στην Κύπρο και στη συνέχεια φτάνει στο έδαφος της ΕΕ στην Ελλάδα.documentonews.gr/

Από xiromeropress