Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΟΜΠΟΥ ΑΠΟ ΝΕΚΡΟ ΟΡΝΙΟ (GYPS FULVUS) ΣΤΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΟΡΗ(ΦΩΤΟ)

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΟΜΠΟΥ ΑΠΟ ΝΕΚΡΟ ΟΡΝΙΟ (GYPS FULVUS) ΣΤΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΟΡΗ(ΦΩΤΟ)


Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στις 9/11 ενημερώθηκε από εξωτερικούς συνεργάτες του στην Κροατία (Bird Life και Beli Visitor Centre) ότι εξέπεμπε στα Ακαρνανικά Όρη σήμα πομπού από όρνεο (Gyps fulvus) το οποίο και ήταν δακτυλιωμένο. Ο επόπτης- φύλακας του Φορέα κ. Παλαιός Νικόλαος την επόμενη μέρα πραγματοποίησε μια πρώτη προσέγγιση στο σημείο όπου και διαπίστωσε την δυσκολία της επιχείρησης για τον εντοπισμό του όρνιου.

Μετά από επικοινωνίες που έγιναν με διάφορούς συλλόγους της περιοχής προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση εντοπισμού του πομπού, στο κάλεσμα μας ανταποκρίθηκε ο κ. Χατζής Χρήστος – Μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Το Σάββατο 24/11 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η ανάβαση στα Ακαρνανικά Όρη από τον επόπτη κ. Παλαιό Νίκο και τον κ. Χαντζή Χρήστο, και εντοπίστηκε το σημείο που είχε υποδειχθεί από το σήμα του πομπού. Δυστυχώς το όρνεο βρέθηκε νεκρό σε προχωρημένη σήψη και κατέστη αδύνατη η μεταφορά του από το σημείο. Ο πομπός μαζί με τα δύο δαχτυλίδια που έφερε στο σώμα του αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην έδρα του φορέα διαχείρισης ώστε να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.