Μετά την εξαγορά, οι κάτοχοι των ακινήτων θα μπορούν να τα πουλήσουν ή να τα μεταβιβάσουν, χωρίς εμπόδια από το Δημόσιο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Εξαγορά καταπατημένων: Μεγάλο ενδιαφέρον και στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας τονίζει μεταξύ άλλων: Διαδικασία επί δικαίων και αδίκων…

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μετά από δεκαετίες και πολλές παλινωδίες τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο, ώστε να λυθεί το ζήτημα με τα ακίνητα, εκτάσεις κατά κανόνα, για τις οποίες αντιδικούν ιδιώτες και Δημόσιο

Το σχέδιο είναι η ενεργοποίηση πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά όσων ακινήτων θεωρεί το Δημόσιο καταπατημένα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου και για ένα έτος θα ανοίξει η πλατφόρμα για ακίνητα στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων και Χίου, ενώ στις 31 Οκτωβρίου (επίσης για ένα έτος) θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Μετά την εξαγορά, οι κάτοχοι των ακινήτων θα μπορούν να τα πουλήσουν ή να τα μεταβιβάσουν, χωρίς εμπόδια από το Δημόσιο.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Καμποσιώρας, μιλώντας στη «Σ» παρουσίασε πολλές επιμέρους πτυχές του όλου ζητήματος, εκτιμώντας ότι είναι πιθανόν στην εξέλιξη της διαδικασίας να ανακύψουν πολλά προβλήματα.

Συγκεκριμένα ο Χρ. Καμποσιώρας επεσήμανε: «Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για ακίνητα που βρίσκονται και στην Αιτωλοακαρνανία. Η προθεσμία θα διαρκέσει μέχρι και την αντίστοιχη ημερομηνία του 2025.

Η διαδικασία αφορά χιλιάδες εκτάσεις, καθώς αφορά κάθε τι που υπάρχει σε αμφισβήτηση από το Ελληνικό Δημόσιο επί δικαίων και αδίκων. Το λέω αυτό με τις εξής έννοιες. Όταν σου ορίζει εξαγορά στο 100% της αντικειμενικής, ενώ στις εκτός σχεδίου εκτάσεις δεν υπάρχει αντικειμενική και πάει με την αντιπαραβολή στοιχείων, όπως επίσης, που είναι και το σημαντικότερο, ότι κάποιος έχει αγοράσει αυτή την έκταση έχει εκδώσει τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομικές άδειες και φαίνεται ότι το κατέχει και το χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες. Συνεπώς, σ’ αυτές τις περιπτώσεις πως θα πεις σε κάποιον να εξαγοράσει την περιουσία για την οποία έχει πληρώσει.

Υπάρχουν φυσικά καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου, τα οποία ίσως να μην αντιπροσωπεύουν ούτε καν το 10% των προς εξαγορά κομματιών.

Με τη δημιουργία του κτηματολογίου ή με τους δασικούς χάρτες βγήκαν στην επιφάνεια ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν δεκαετίες, όπως αυτό με την εξαγορά καταπατημένων και τώρα αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις.

Να επισημάνουμε επίσης για να υπάρχει καλύτερη εικόνα στον κόσμο ότι στο Δημόσιο για παράδειγμα δεν υπάρχει η έννοια της χρησικτησίας, όπως υπάρχει στην ιδιωτική περιουσία και γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξουν όλο το νομικό πλαίσιο για να επιλυθούν πολλά ζητήματα, όπως αυτά που προκύπτουν και οδήγησαν στην δημιουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας για τα καταπατημένα.

Εκτιμούμε πως ανάλογα με την πορεία των εξαγορών και τα προβλήματα που θα προκύψουν θα εξειδικεύσουν και το δίκαιο. Είναι μεγάλη η διαδικασία και η ουσία δεν είναι ίσως στο «κομμάτι» των κοινοτικών γαιών, αλλά σε άλλες εκτάσεις, αξίας εκατομμυρίων.

Το ενδιαφέρον σίγουρα θα είναι πολύ μεγάλο σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς υπάρχουν παντού πολλές και διάφορες περιπτώσεις.

Ξεκινώντας τη διαδικασία θα προκύψουν πολλά προβλήματα. Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης πλατφόρμας εκτιμάται ότι θα γίνει για να καταγραφούν τα προβλήματα, γιατί κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελεγχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία όπως να επισημάνουμε δεν είναι στελεχωμένη επαρκώς για τέτοιες απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να στελεχωθεί η υπηρεσία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Το ζήτημα όμως είναι ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι πάρα πολλές εκτάσεις τις διεκδικεί αδίκως το ελληνικό δημόσιο, χωρίς φυσικά να αποκλείσουμε τις πολλές και πραγματικές περιπτώσεις, που όντως εκτάσεις του ελληνικού δημοσίου έχουν καταπατηθεί.

Θα ζήσουμε πιθανότατα μια επανάληψη, σχεδόν, της ιστορίας με τους δασικούς χάρτες. Όπου δηλαδή η δασική υπηρεσία δεν είχε «ανεβάσει» πρωτόκολλο τα χαρακτήριζαν όλα δασικά, όπως επίσης το ίδιο έκαναν ακόμη και πρωτόκολλο να είχε «ανεβάσει» η εκάστοτε δασική υπηρεσία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο κόσμος μέσα από ενστάσεις ή και δικαστήρια να εξαιρούσε την έκτασή του από τον χάρτη των χαρακτηρισμένων ως δασικές εκτάσεις.

Επίσης, υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος που ενδέχεται να την βρούμε μπροστά μας. Υπάρχουν εκατοντάδες προσφυγικοί οικισμοί στους οποίους το ελληνικό δημόσιο είχε στο παρελθόν παραχωρήσει δημόσια γη και σ’ αυτές τις εκτάσεις έχουν χτιστεί πλέον ολόκληρες πόλεις. Συνεπώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι θα ανοίξει μια μεγάλη και σοβαρή υπόθεση με πολλές προεκτάσεις».

Εξαγορά ακινήτων σε πέντε χρόνια με 100 ευρώ το μήνα

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εξαγοράς;

Δικαιούνται να υποβάλει αίτηση εξαγοράς όποιος:

– Ασκεί κατοχή αδιαλείπτως με τίτλο στο όνομα του ιδίου ή των δικαιοπάροχων (κληρονόμων) του για τουλάχιστον 30 έτη επί του Δημοσίου Ακινήτων. Στην περίπτωση που εντός του ακινήτου υπάρχει κτίσμα αυτό πρέπει να είναι κατασκευασμένο μέχρι τις 31/1/2/91.

– Ασκεί κατοχή αδιαλείπτως για τουλάχιστον 40 έτη επί του ακινήτου στο οποίο:

Α) βρίσκεται η κύρια και μοναδική κατοικία του η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογένειας του
Β) ασκεί τουριστική, βιοτεχνική βιομηχανική δραστηριότητα με χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές ή
Γ) ασκεί αγροτική δραστηριότητα με χρήση ή μη κτιριακών εγκαταστάσεων
Επίσης απαραίτητη είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τα 5 τουλάχιστον έτη που προηγούνται της αίτησης, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

Ποιο είναι το παράβολο πληρωμής;

Για την υποβολή της αίτησης στη νέα πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι- δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν παράβολο 300 ευρώ το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς ή επιστρέφεται εφόσον η αίτηση απορριφθεί.

Ποιο είναι το τίμημα και σε πόσεις δόσεις καταβάλλεται;

-Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου ή του γηπέδου. Όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού, το τίμημα εξαγοράς, καθορίζεται βάσει συγκριτικών στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης. Εάν στην περιοχή δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, το τίμημα προσδιορίζεται βάσει της μεγαλύτερης αξίας ομοειδούς οικοπέδου ή γηπέδου της πλησιέστερης περιοχής. Αν επί του οικοπέδου ή του γηπέδου υφίστανται κτίσματα ανεγερθέντα από τον αιτούντα, το ποσό του τιμήματος το ποσό προσαυξάνεται κατά 25%. Αν το κτίσμα έχει ανεγερθεί από το Δημόσιο, το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί στο 100% της αντικειμενικής αξίας.
-Το τίμημα εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Από xiromeropress