Οι φωτογραφίες είναι Ιστορικής σημασίας .Ανήκουν στη συλλογή της Βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας και διακοσμούν το μουσείο των ανακτόρων του Buckingham .Δημιουργήθηκε με εντολή του Πρίγκιπα Albert Edward της Ουαλίας που ήταν το δεύτερο παιδί και ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Βικτωρίας και του Πρίγκιπα Αλβέρτου. Στις 22 Ιανουαρίου του 1901, μετά το θάνατο της Βικτωρίας ανέβηκε στο θρόνο της Αγγλίας με το όνομα «Βασιλιάς της Αγγλίας Edward VII» Το 1862 ο Πρίγκιπας Αλβέρτος επισκέφτηκε την Αλβανία, τα Ιόνια νησιά (ήταν τότε υπό Αγγλική Επιτήρηση) την Αίγυπτο, τους Αγίους Τόπους, το Λίβανο, την Συρία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Συνοδευόταν δε από μια μικρή ομάδα συμβούλων ,καθώς και από τον φωτογράφο της βασιλικής Οικογένειας Francis Bedford.
Στο προσωπικό του ημερολόγιο (παραθέτω τα χειρόγραφα του Πρίγκιπα) γράφει εκτός των άλλων ό,τι : Έφθασε στην Κέρκυρα στις 23-02-1862 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00
και τον επισκέφθηκαν στο πλοίο «ΟSBORN” Οι Αγγλικές αρχές μεταξύ των οποίων και ο Άγγλος αρμοστής των Επτανήσων Sir Henry Storks.Το απόγευμα (δεν θα κάνω πλήρη ερμηνεία των χειρογράφων του ) έκανε βόλτα στη Σπιανάδα όπου μερικοί άνδρες και γυναίκες με μάσκες έκαναν Βόλτα .Ήταν Κυριακή και Καρναβάλι. Επισκέφθηκε το Καζίνο και επέστρεψε στο Πλοίο. Την επομένη 24-02-1862 Δευτέρα επισκέφτηκε το Φρούριο , το Νοσοκομείο , τον ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα για τον οποίο ,όπως γράφει στο ημερολογιό του «Οι Corfuates» είναι πολύ υπερήφανοι ,επισκέφθηκε επίσης και διαφόρους άλλους χώρους . Επιστρέφοντας είδε μικρά αγόρια και κορίτσια να πωλούν στο δρόμο λουλούδια .Παρατήρησε επίσης ότι η Σπιανάδα ήταν γεμάτη κόσμο. Επαιζαν «Τόμπολα» διαφορετικά «Τα’αψήλου» όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα.Το βράδυ κοιμήθηκε στα Ανάκτορα .Την επόμενη ημέρα μετά το πρωϊνό τον επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Γερουσίας και η σύγκλητος της Ιονίου βουλής . Το βράδυ , ο Πρόεδρος της Γερουσίας ,ο Αρμοστής Στόρξ και άλλοι επίσημοι δείπνησαν μαζί του.Την επόμενη 26-02 και στις 11.00 αναχώρησε για Αλεξάνδρεια .
Αξίζει να σταθώ για λίγο ακόμη στην επίσκεψη αυτή του Αλβέρτου στην Κέρκυρα . Την ιδια περίοδο συνήλθε η ΙΒ΄σύνοδος της Ιονίου βουλής στην οποία συμμετείχε και ο Στορξ και ετέθη δια δευτέραν φοράν το ζήτημα της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα για τα αποτελέσματα της οποίας ενημερώθκε ο Πρίγκιπας…. (Ποικίλη Στοά 1927..άρθρο του Ηλία Τσιτσέλη ). Στη συνεδρίαση αυτή όπως και στην ΙΑ΄Ο Στορξ επ’ ουδενί δεν ήθελε την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα .Μετά από τη στάση αυτή του Αγγλου αρμοστή «ΣΤΟΡΞ» και με την παράλληλη παύση του πατέρα του Γεώργιου Μαρκορα από το ανώτατο αξίωμα του «Προέδρου του υπερτάτου συμβουλίου της δικαιοσύνης» ο Ποιητής ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΚΟΡΑΣ έλαβε την αφορμή και έγραψε το έργο (διάλλογο) «Ο Λέλεκας» και «Σπαρτσίνης» το οποίο και δημοσίευσε ανωνύμως το 1863. Το έργο αποτελεί ένα φανταστικό διάλογο μεταξύ του Άγγλου Αρμοστή των Επτανήσων Στορξ, «Λέλεκας», και του Προέδρου της Γερουσίας Καρούσου, που στην Κεφαλονιά είχε το sobriquet-Σπαρτσίνης. Το έαυτό είναι πολιτική σάτιρα κατά των Άγγλων και του τρόπου με τον οποίο διοικούσαν τα Επτάνησα.Ένα μικρό απόσπασμα :
……..Λέλεκας : ………Κάποια ψηλά συμφέροντα, κάποια μεγάλη αιτία
λογιάζω πώς θέ νάφερε σε τούτο την ’Αγγλία.
Τό θέλει ό γέρο Πάλμερστον, οπού ’ναι άνοιχτομάτης,
το θέλει κι ή Βασίλισσα. . .
……..Σπαρτίνης : Μεγάλο τό ονομά της!
’Αλλά να μου ξηγήσετε. . .
……..Λέλεκας : Εύθύς, σου τό ξηγάω.
Τήν “Ενωση άποφάσισαν.
……..Σπαρτίνης : Αλήθεια!
……..Λέλεκας : Δε γελάω.
……..Σπαρτίνης : Τήν “Ενωση.
……..Λέλεκας : Τήν Ένωση.
……..Σπαρτίνης : Καλέ! μέ την ‘ Ελλάδα;
Τούτο είναι πράμμα άπίστευτο, μά την ‘Αγία Τριάδα!
Ακριβής αντιγραφή απ’ το Προσωπικό του Ημερολοόγιο !!






ΠΗΓΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *