Ποιους αφορά και σε ποιες περιπτώσεις κάποιοι πληρώσουν πρόστιμα

«Εντολή» να δοθούν τα επιδόματα τριετιών, που αυξάνουν τον μισθό έως 195 ευρώ, έδωσε το υπουργείο Εργασίας. Με εγκύκλιο της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, ξεκαθαρίζεται ότι το επίδομα προϋπηρεσίας ισχύει κανονικά και επιβάλλεται να καταβληθεί και με τους νέους μισθούς, που δίνονται σήμερα, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.
«Η εγκύκλιος αποκαθιστά την ερμηνεία ότι ο κατώτατος μισθός τα περιλαμβάνει όλα, άρα και τις τριετίες», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, δίνοντας τέλος στην κόντρα του υπουργείου με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, που είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι τα επιδόματα τριετιών έχουν καταργηθεί, όσον αφορά τον νέο, νομοθετημένο κατώτατο μισθό.
«Σαφάρι» και τσουχτερά πρόστιμα
«Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τις τριετίες, που έχουν συμπληρωθεί έως το 2012. Και η μη καταβολή του κατώτατου μισθού είναι βαριά παράβαση», τόνισε ο κ. Νεφελούδης, ξεκαθαρίζοντας έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για σχετικούς ελέγχους. Τα πρόστιμα, σε όσους δε χορηγήσουν τις τριετίες, αν και τις δικαιούνται, ξεκινούν από 500 ευρώ και ξεπερνούν και τα 2.000 ευρώ.
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα τριετιών
Το επίδομα τριετιών το δικαιούνται οι υπάλληλοι και οι εργατεχνίτες, που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προϋπηρεσίας έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012, καθώς έκτοτε το επίδομα «πάγωσε» και προβλέπεται να επανέλθει μόνο αφού πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα ποσά που δικαιούνται όσοι θα λάβουν επιδόματα τριετιών

Το επίδομα ισούται με το 10% του κατώτατου μισθού, δηλαδή 65 ευρώ επιπλέον, και δίνεται για έως και τρεις συμπληρωμένες τριετίες, άρα 195 ευρώ συνολικά.
Όσον αφορά τους ημερομίσθιους, δίνεται για έξι συνολικά τριετίες, με την αύξηση να φτάνει και το 30% του ημερομισθίου. Μαζί με το επίδομα γάμου, το οποίο είναι επίσης 65 ευρώ, η αύξηση για έναν μισθωτό μπορεί να φτάσει τα 260 ευρώ τον μήνα.
.pentapostagma.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *