Το πρώτο Ουρολογικό Σύστημα Ρομπότ Focal One, μοναδικό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ό,τι πιο επαναστατικό υπάρχει σήμερα στη θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη.

Όπως αναφέρει ο Xειρούργος ουρολόγος Βασίλειος Γκολεζάκης το FOCAL ONE (η ρομποτικά υποβοηθούμενη εστιακή θερμοκαυτηρίαση προστάτη) είναι το πιο προηγμένο ρομποτικό σύστημα με χρήση υπερήχων, ικανό να στοχεύσει και να καταστρέψει τον καρκινικό ιστό στον προστάτη. Το Focal One αποτελεί ένα βέλτιστο συνδυασμό τεχνολογίας για ιδανική εστιακή αποτελεσματικότητα με ακριβείς ρομποτικές κινήσεις.

Το FOCAL ONE (η ρομποτικά υποβοηθούμενη εστιακή θερμοκαυτηρίαση προστάτη) είναι το πιο προηγμένο ρομποτικό σύστημα με χρήση υπερήχων, ικανό να στοχεύσει και να καταστρέψει τον καρκινικό ιστό στον προστάτη. Μέσω του ορθού, με υπερηχογραφικό έλεγχο και ταυτόχρονα πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη, εκπέμπονται υψηλής συχνότητας υπέρηχοι στην εστία του καρκίνου οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμοκρασία στον όγκο στους 85 βαθμούς Κελσίου, νεκρώνοντας αυτόν. Το Focal One αποτελεί ένα βέλτιστο συνδυασμό τεχνολογίας για ιδανική εστιακή αποτελεσματικότητα με ακριβείς ρομποτικές κινήσεις.

Ενδείκνυται ειδικά σε:

  • συγκεκριμένες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, που λόγω συννοσηρότητας (καρδιοαγγειακές παθήσεις) δεν μπορούν να υποβληθούν σε ριζική προστατεκτομή ή δεν επιθυμούν εξωτερική ακτινοβολία
  • ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, όπου όπως φαίνεται από μελέτες, η αποτελεσματικότητα του Focal One είναι τέτοια ώστε οι ασθενείς αυτοί δεν πρόκειται να απειληθούν από τον προστατικό καρκίνο στο υπόλοιπο της ζωής τους
  • ασθενείς που έχουν προτιμήσει ακτινοβολία και όχι ριζική προστατεκτομή στο παρελθόν και τώρα παρουσιάζουν υποτροπή του καρκίνου. Αυτή η κατηγορία ασθενών είναι ιδανική για Focal One, διότι επέμβαση ριζικής προστατεκτομής σε ακτινοβοληθέντα προστάτη ενέχει υψηλότατο κίνδυνο επιπλοκών

Ενδείκνυται ειδικά σε:

  • Ακριβής θεραπεία του διαγνωσμένου όγκου
  • Διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς (εγκράτεια, στυτική ικανότητα)
  • Μία ημέρα νοσηλείας και μια και μόνο συνεδρία
  • Δυνατότητα να εκτελεστεί οποιαδήποτε άλλη θεραπεία αν χρειαστεί
  • Δυνατότητα να επαναληφθεί σε περίπτωση υποτροπής της νόσου στο μέλλον

Η χρήση του FOCAL ONE έχει εγκριθεί από το FDA. Πολυάριθμα κέντρα στην Αμερική και την Ευρώπη εφαρμόζουν τη μέθοδο αυτή. Mε μεγάλη επιτυχία σειρά ασθενών με καρκίνο προστάτη επωφελήθηκαν της πρωτοποριακής ρομποτικά υποβοηθούμενης ογκεκτομής πρoστάτη Focal One στην κλινική μας, που είναι το πρώτο Ιατρικό Τμήμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει τη δυνατότητα εφαρμογής όλων των μεθόδων αντιμετώπισης του καρκίνου προστάτη, ακόμη και του εστιακού καρκίνου με χρήση της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας.

Συμπερασματικά, το Focal One παρέχει αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μη επεμβατική, υψηλής ευκρίνειας και ακρίβειας, σε μια και μόνο συνεδρία, η οποία πρακτικά μηδενίζει την πιθανότητα των επιπλοκών της χειρουργικής αντιμετώπισης κυρίως όσον αφορά στην ακράτεια και τη στυτική δυσλειτουργία.

Δεν υποκαθιστά τη ρομποτική και σήμερα εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες με στόχο τη διεύρυνσή τους. Πολύ πιθανόν στο εγγύς μέλλον να αποδειχθεί ως η πιο αξιόπιστη μέθοδος αντιμετώπισης του εστιακού καρκίνου προστάτη γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ ασφαλούς αντιμετώπισης του ασθενούς και διασφάλισης της ποιότητας της ζωής του και ίσως η πρώτιστη και ιδανική θεραπεία εκλογής.

Ο Δρ.Βασίλειος Γκολεζάκης Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πολυτεχνείου Άαχεν της Βορείας Ρηνανίας-Βεστφαλίας / Γερμανίας (RWTH Aachen).

Μπορείτε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στο https://gkolezakis.gr/

Από xiromeropress