ΨΑΡΙΙΙ
Μετά τους λαγοκέφαλους, στην Κρήτη έφθασε και το άκρως επικίνδυνο λεοντόψαρο. Συναγερμός έχει σημάνει στα Ανατολικά του Λασιθίου καθώς το πρωί της Κυριακής ενημερώθηκε το ΕΛΚΕΘΕ για ύπαρξη δηλητηριώδους λεοντόψαρου στην περιοχή του Μακρύ Γυαλού.
Αμέσως αναχώρησε από το Ηράκλειο βιολόγος προς τη συγκεκριμένη περιοχή για να διαπιστώσει αν όντως επρόκειτο για λεοντόψαρο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής το εντόπισε ο ψαράς Χαρίλαος Φραγκάκης από τον Μακρύ Γυαλό μην μπορώντας και ο ίδιος να πιστέψει ότι είχε στα δίχτυα του αυτό το δηλητηριώδες είδος ψαριού που για πρώτη φορά επισκεπτόταν τη θάλασσα της Κρήτης. Μάλιστα προσπάθησε να το κρατήσει ζωντανό τοποθετώντας το σε ειδικό κουβά μέχρι να έρθει ο βιολόγος από το Ηράκλειο.
Στο λιμανάκι του Μακρύ Γύαλού έφθασε το μεσημέρι ο βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Γιώργος Βαρδάνης που αφού είδε και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το δηλητηριώδες ψάρι, με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις δίχως καν να το ακουμπήσει τόσο ο ίδιος όσο και ο ψαράς που είχε καταφέρει να το κρατήσει ζωντανό, το μετέφεραν με κουβά σε μία ειδική δεξαμενή που περιείχε οξυγόνο και τελικό προορισμό το Ηράκλειο και το ΕΛΚΕΘΕ.
“Προσπαθήσαμε μην το αγγίξουμε για λόγους ασφάλειας το πήραμε με τον κουβά δεν ήρθαμε καθόλου σε επαφή. Πρόκειται για ψαρί με δηλητηριώδη αγκάθια και αν τρυπηθεί οποιοσδήποτε από αυτά λόγω της ισχυρής τοξίνης που περιέχουν θα του προκαλέσουν ισχυρό πόνο θα χρειαστεί ιατρικής περίθαλψης και αν είναι αλλεργικός ίσως και θάνατο .
“Εμείς το πήραμε, το βάλαμε σε δεξαμενή με δυνατότητα οξυγόνωσης του νερού και όταν θα φτάσει στο ενυδρείο θα γίνει διαδικασία του σταδιακού εγκλιματισμού και από κει και πέρα όσο παραμείνει υπάρχει πρωτόκολλο θεραπειών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης λόγω του ότι δεν γνωρίζουμε αν είναι υγιές το ψάρι η μολυσμένο.Τα λεοντόψαρα πηγαίνουν σε βράχους συνήθως και δεν ξέρουμε τι προσαρμογή θα έχουν στα νερά τα δικά μας και στην θερμοκρασία των θαλασσών. Δεν βγαίνουν κοντά στην ακτή αν δεν υπάρχει λόγος να κυνηγήσουν, δηλαδή αφθονία τροφής.”
Συγκλονιστική η περιγραφή του ψαρά που έπιασε το ψάρι
“Ήμασταν στο καΐκι μαζί με έναν άλλο ψαρά. Είχαμε βγει προς τα ανοιχτά του Μακρύ Γυαλού προς Κούτσουρά, προς την πλευρά της Ιεράπετρας. Ήμουν μαζί με έναν ακόμη ψαρά και γύρω στις 6 το πρωί όταν βγάλαμε τα δίχτυα το είδα και αμέσως κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο. Το είδαμε μπροστά μας κόψαμε το δίχτυα με το μαχαίρι το βάλαμε σε κουβά και πήρα αμέσως το ΕΛΚΕΘΕ. Δεν σας κρύβω ότι τρόμαξα αλλά συνάμα επειδή ήξερα περί τίνος πρόκειται, ήμουν και πολύ προσεκτικός στις κινήσεις μου.
Εγώ σταματάω το ψάρεμα, ήταν η χαριστική βολή ο εντοπισμός του λεοντόψαρου. Δεν θέλω να χάσω την οικογένεια μου
“Εγώ καταστράφηκα. Μετά από 14 χρόνια έβγαλα τα δίχτυα μου και από σήμερα σταματάω το ψάρεμα. Δεν θέλω να πάθω κάτι εγώ και να χάσω την οικογένεια μου, δηλώνει απελπισμένος και συνάμα ανήσυχος και φοβισμένος ο ψαράς Χαρίλαος Φραγκάκης που πλέον σταματάει από το επάγγελμα για να μην του συμβούν όπως λέει χειρότερα.
“Η παρουσία λεόντοψαρων στην περιοχή θα δώσει και το χαριστικό χτύπημα στην αλιεία της Κρήτης. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το πιάσαμε σε μικρή σχετικά απόσταση από την παράλια μόλις ενάμιση με δύο μίλια. Εφιστώ την προσοχή στους ψαράδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να ενημερώνονται για να μην την πατήσουν”, δηλώνει ο ψαράς.
Το νέο της έλευσης του λεοντόψαρου στη «γειτονιά» μας δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχία στους Κρητικούς και δη ψαράδες καθώς τα αγκάθια του είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο με τον κ. Βαρδάνη να προσθέτει:
“Καλό θα είναι να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης με φωτογραφίες του ψαριού για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και κυρίως οι ψαράδες και σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή.”
http://www.neakriti.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *