Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΕπιστρεπτέα προκαταβολή 1.000 ευρώ για αγρότες επιβεβαιώνει και ο Βορίδης

Επιστρεπτέα προκαταβολή 1.000 ευρώ για αγρότες επιβεβαιώνει και ο Βορίδης


Να σημειωθεί ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, κατέστησαν τους αγρότες κανονικού καθεστώτος δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής του 4ου κύκλου.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το επιτυχημένο χρηματοδοτικό σχήμα που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Οικονομικών μπορούν και οι αγρότες να επωφεληθούν των ευνοϊκών όρων του προγράμματος για να καλύψουν τα έξοδα των καλλιεργητικών τους αναγκών στην τρέχουσα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Η ιδιαιτέρως ευνοϊκή αυτή εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμα των εντατικών προσπαθειών που καταβάλλει ο κ. Βορίδης από την έναρξη της πανδημίας για την ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών και έρχεται να προστεθεί στη σημαντική δέσμη μέτρων που υλοποιεί το Υπουργείο για τη στήριξη των αγροτών μέσα στην ιδιαίτερη αυτή συγκυρία που βιώνει ο πλανήτης.

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός επισημαίνει την πλήρη προσήλωση του Υπουργείου στην αδιάκοπη στήριξη των παραγωγών της πατρίδας μας, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες το πολύτιμο για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, παραγωγικό τους έργο.

Nωρίτερα το agronews έγραφε

Όλοι οι αγρότες κανονικού καθεστώτος «χτίζουν» δικαίωμα επιστρεπτέας μέχρι 1.000 ευρώ ως 30/11

Όλοι οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δηλαδή εφόσον τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων τεκμηριώνουν δικαίωμα για επιτρεπτέα προκαταβολή, όπως λέγεται η ειδική ενίσχυση των 1.000 ευρώ που προσφέρεται για τις δυσκολίες που επιφέρει αυτό τον καιρό η πανδημία.

Σημειωτέον ότι η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης λήγει την προσεχή Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και οι αγρότες δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν για την υποβολή της σε συνεργασία βέβαια με τους λογιστές τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διευκρινήσεις των αρμόδιων αρχών την ενίσχυση δικαιούνται όλοι οι αγρότες που τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2019 είχαν έσοδα της τάξεως των 300 ευρώ τουλάχιστον και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, τα έσοδά τους εμφανίζονται μειωμένα τουλάχιστον κατά 20%.

Ειδικά για τους αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τον Ιανό δεν ισχύει το δεύτερο κριτήριο και αρκεί ο τζίρος των 300 ευρώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω ενίσχυση είναι επιστρεπτέα μόνο κατά το ήμισυ, δηλαδή θα επιστραφούν τα 500 ευρώ και μάλιστα σε 40 δόσεις, αρχής γενομένης από το 2022.

Κάποιες διευκρινήσεις επ’ αυτού αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά μόνο στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Κατόπιν αλλεπάλληλων τηλεφωνημάτων στην Ομοσπονδία μας αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, συνοψίζοντας στο μέτρο το δυνατόν τις απορίες σας σας αναφέρουμε για τρίτη συνεχόμενη φορά τα κάτωθι:

Αν είστε δικαιούχος της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 το ποσό που θα λάβετε είναι 1.000 ευρώ (διότι ανήκετε σε πληττόμενο κλάδο και όχι σε κλάδο που είναι σε αναστολή λειτουργίας). Από το ποσό των 1.000 ευρώ θα επιστρέψετε τα 500 ευρώ.
Πως θα γίνει η επιστροφή;

Η επιστροφή των 500 ευρώ θα ξεκινήσει το 2022 και το ποσό θα δοθεί είτε σε 48 δόσεις είτε εφάπαξ (όπως εσείς επιθυμείτε). Τα υπόλοιπα 500 ευρώ είναι προς ενίσχυση του παραγωγού και δεν επιστρέφονται.

Δόθηκε παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 έως 30 Νοεμβρίου 2020.
Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ισχύσει και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 εντός του Δεκεμβρίου.

Σας ενημερώνουμε ακόμα ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κυβέρνησης η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί και στο 2021. Πάλι με την ίδια διαδικασία.

Σημείωση εάν είσαι αποδέκτης επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5 δηλαδή ποσού 1.000 συν 1.000 σύνολο 2.000 ευρώ τα 1.000 ευρώ θα επιστραφούν σύμφωνα με τα ως άνω.

Όσοι προβήκαν σε αίτηση το σαββατοκύριακο ήδη έχουν πιστωθεί τα ποσά στους λογαριασμούς σας. Επίσης όσοι κάνετε τις αιτήσεις σας εντός της τρέχουσας εβδομάδας έως την Παρασκευή θα έχουν αντιστοίχως πιστωθεί.

Όσον αφορά τα ποσά των 500 ευρώ και 1.500 ευρώ αρμόδιο είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι το Υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με τον αρμόδιο Διευθυντή του Υπουργείου τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους από 25 έως 30 Νοεμβρίου 2020.

Για ακόμα μια φορά η Ομοσπονδία έγκυρα και έγκαιρα σας κρατάει ενήμερους για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
Γιάννης Πανάγος
Agronews