ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ – ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ
Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ ΝΙΑΣ

17/07/2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΡΟΣ
κ.κ. Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Θάνο Μωραΐτη – Γιώργο Βαρεμένο.

Κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Με αφορμή την επίσκεψη στην έδρα του Δήμου Ξηρομέρου κλιμακίου του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τους βουλευτές κ.κ. Θάνο Μωραΐτη και Γιώργο Βαρεμένο η επιτροπή αγώνα ενάντια στην ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στις δυτικές ακτές Αιτ/νίας δηλώνει τα παρακάτω:
Το Νοέμβριο του 2011 η τότε μνημονική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μια μέρα ακριβώς πριν παραδώσει την εξουσία, έφερε ως κατεπείγον στη Βουλή, νομοσχέδιο για ψήφιση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, το οποίο είχαν χρηματοδοτήσει  για λογαριασμό του κράτους οι ίδιοι οι Ιχθυοκαλλιεργητές. Μέσα σε μια νύχτα αυτό ψηφίσθηκε και την άλλη μέρα έγινε νόμος του κράτους.Την εποχή αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως αντιπολίτευση δεν το ψήφισε και κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που θα ιδρύονταν Π.Ο.Α.Υ. σε ξεσηκωμό με την αιτιολογία ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα αφάνιζε την παράκτια αλιεία, φυσικούς πόρους, πανέμορφα τοπία και ιστορικούς τόπους της πατρίδας μας. Επισήμανε δε στη Βουλή ότι θα το καταργήσει όταν έρθει στην εξουσία.
Το 2015 όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας σαν ‘’άξιοι’’ συνεχιστές του Αστικού μας κράτους αθέτησε όλες τις δεσμεύσεις περί κατάργησης του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών και έδωσε παράταση στην υποχρέωση των ιχθυοκαλλιεργητών και δικαίωμα να συντάξουν μόνοι τους Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ όπως αυτούς τους βόλευε. Δηλαδή όπως λέει και το λαϊκό άσμα ‘’τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα’’. Το 2020 ο Δήμος Ξηρομέρου με την υπ' αριθμό 87/20 ομόφωνη απόφασή του τάχθηκε ενάντια στην ίδρυσης της Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ και ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ και ζητούσε σε αυτήν να μη συμπεριληφθεί η παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα.
Από τότε μέχρι σήμερα και παρά τις πολλές προσπάθειες να λάβουμε στήριξη τόσο από εσάς όσο και από το κόμμα σας, βρήκαμε πόρτες ερμητικά κλειστές.
Ως επιτροπή αγώνα καταγγέλλουμε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αγνοεί επιδεικτικά τον λαϊκό παράγοντα της περιοχής του Δήμου μας και της ενδοχώρας του Νομού, κλείνοντας επιδεικτικά το μάτι στους επενδυτές. Με τη στάση τους παραδίδουν την περιοχή μας σε πολυεθνικά lobby βυθίζοντας ακόμα παραπέρα σε υπανάπτυξη την περιοχή και τους παραδίδει φυσικούς πόρους όπως οι θάλασσές μας, εξαφανίζοντας οριστικά την παράκτια αλιεία. Παραδίδουν την περιοχή Αστακού – Μύτικα, απείρου φυσικού κάλους κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη, σε αλλότρια συμφέροντα και
καταστρέφει ιστορικούς τόπους και μνημεία της ελληνικής παράδοσης.
Εμείς θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους ώστε να μην παραδοθεί, τελικά η περιοχή μας, σε μεγάλες πολυεθνικές και ξένα lobby, όπως συνέβη τελευταία με την Π.Ο.Α.Υ Κεφαλλονιάς και τις εκεί ιχθυοκαλλιέργειες, πράγμα που το θεωρούμε βέβαιο ότι θα συμβεί και σε εμάς μετά την θεσμοθέτηση της.
Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους αποτρέποντας στην πράξη τον καταστροφικό αυτό χωροταξικό συνδυασμό που βάζει ταφόπλακα στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας.
 

Από xiromeropress