Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών σε περίπου 190.000 απόμαχους της δουλειάς που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά αναμένεται να δοθούν τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για αναδρομικά που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019 και τα οποία καλείται να καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο εφαρμογής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Μάλιστα, η καταβολή τους έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη… μαζευτεί αναδρομικά 15 μηνών για τους δικαιούχους.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι των αυξήσεων και των αναδρομικών είναι 40.000 νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή ασφαλισμένοι που είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του ν. Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016 και έπειτα) και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών οι ασφαλισμένοι αυτοί θα δουν μια αύξηση που θα κινείται στην περιοχή των 50 ευρώ από 1η Οκτώβρη.

Το “χρώμα του χρήματος” θα δουν και περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά με τον νόμο 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου). Αυτή η κατηγορία συνταξιούχων με τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης δικαιούται μεσοσταθμική αύξηση 30 ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση αυτή θα δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα σε περίπτωση που η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, για το 2020 θα είναι 20 ευρώ.

Στον κατάλογο των δικαιούχων βρίσκονται και 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν μικρή θετική προσωπική διαφορά που δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ. Με την αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης, “μηδενίζουν” τη θετική προσωπική διαφορά και μπορούν να λάβουν αύξηση που φτάνει μέχρι τα 30 ευρώ. Και αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων θα λάβει το συνολικό ποσό σε 5 ετήσιες, ισόποσες δόσεις έως και το 2024.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι συνταξιούχοι που θα πάρουν τη σημαντική αυτή ανάσα στο μηνιαίο εισόδημά τους, ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων, που αποχώρησαν από την ενεργό επαγγελματική δράση μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Κι αυτό, διότι το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών συνταξιούχων θα δει τις αυξήσεις μόνο στα… χαρτιά λόγω των προσωπικών διαφορών.
makeleio.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *