Ο Σταύρος Παράβας υπήρξε ένας αντιστάρ της εποχής του. Παρά το γεγονός ότι γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως ηθοποιός, ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, προστάτεψε την προσωπική ζωή του, μη αφήνοντας πολλές από τις λεπτομέρειές της να γίνουν γνωστές στο κοινό.

Παντρεύτηκε μια φορά, όταν ο έρωτάς του για μια Βρετανίδα χορεύτρια που είχε βρεθεί στην Ελλάδα για να δουλέψει στο μπαλέτο του Φώτη Μεταξόπουλου, μετουσιώθηκε σε γάμο από τον οποίο το ζευγάρι του Σταύρου και της Άννυ απέκτησε τρία παιδιά. Την Μάρθα, την Βανέσα και τον Τζόναθαν, ο οποίος έφυγε πολύ νέος από την ζωή από πνευμονικό οίδημα… Μια απώλεια που κόστισε πολύ στον καλλιτέχνη, όπως άλλωστε θα συνέβαινε με κάθε πατέρα που βρίσκεται στη μαρτυρική θέση του να πρέπει να παρευρεθεί στην κηδεία του ίδιου του παιδιού του…
Η Χούντα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Δημοκράτης ο ίδιος, δεν άντεχε στην ιδέα της δικτατορίας στην Ελλάδα, που για εκείνον είχε και μεγάλο προσωπικό κόστος, αφού η σύζυγός του δεν άντεξε υπό αυτές τις συνθήκες και μαζί με τα παιδιά τους, επέστρεψε στην Μεγάλη Βρετανία.
Ερωτεύτηκε την αδερφή του: Ο ηθοποιός που θα έπαιρνε από τον Ωνάση προίκα ένα… σπίρτο!
Ήταν η περίοδος που ο γεννημένος στα προσφυγικά της Λεωφόρου από Μικρασιάτες, Σταύρος, είχε δοθεί ολοκληρωτικά στο θέατρο από όπου περνούσε κάθε βράδυ το δικό μήνυμα αντίστασης. Ήδη από την συμμετοχή του στην επιθεώρηση «Ντιρλαντά» μπαίνει στο μάτι των Συνταγματαρχών και όταν λίγο πριν την πτώση του καθεστώτος ανεβάζει το «Επτά Χρόνια Φαγούρα», εκείνος δίνει την δική του παράσταση όταν υποδυόμενος τον λυράρη τραγουδά την μαντινάδα «Όποιος καλά μας κυβερνά θα είναι και δικός μας. Γύψο, κοντούς, τρελούς και τανκς δεν θέλει ο λαός μας».
Συλλαμβάνεται ως αντικαθεστωτικός και οδηγείται στην Γυάρο, έχοντας το… προνόμιο να είναι ένας από τους τελευταίους που «επισκέφθηκαν» παρά την θέλησή τους το νησί του μαρτυρίου και παραμένει εκεί μέχρι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Οι ρόλοι που τον καθιέρωσαν ήταν εκείνοι σε ταινίες όπως «Ο μάγκας με το τρίκυκλο» και «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας» όταν ο Σταύρος Παράβας ουσιαστικά συστήνεται στο κοινό ως το βαρύ αρσενικό της λαϊκής τάξης και καθιερώνει το look με το παχύ μουστάκι και την αντρίκεια συμπεριφορά. Λίγοι γνωρίζουν πως αυτή η μετάλλαξη συνέβη ηθελημένα, σε μια απόπειρά του να αποσυνδεθεί από τον «Φίφη», τον ρόλο με τον οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός, όπου ενσάρκωνε έναν ομοφυλόφιλο, ο οποίος κουβαλούσε όλα τα στερεότυπα της εποχής για τους «κραγμένους» gay και που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα εμφανιζόταν ποτέ.
Ερωτεύτηκε την αδερφή του: Ο ηθοποιός που θα έπαιρνε από τον Ωνάση προίκα ένα… σπίρτο!
Ο Παράβας λάτρευε τις γυναίκες και μια από τις ιστορίες για την οποία δεν είχε να πει πολλά αφού απέφευγε τέτοιου τύπου συζητήσεις, αφορούσε την σχέση του με την Καλλιρρόη Πατρονικόλα, αδελφή του Αριστοτέλη Ωνάση από τον δεύτερο γάμο του πατέρα τους. Σύμφωνα με τον ηθοποιό Γιάννη Νέζη, που παρέμεινε φίλος με τον συνάδελφό του για χρόνια, ο Έλληνας κροίσος συμπαθούσε τον Παράβα, αλλά όπως κάθε άνθρωπος στη θέση του διατηρούσε επιφυλάξεις και ενδοιασμούς, αφού κάθε φορά που κάποιος ερχόταν κοντά με κάποιο μέλος της οικογένειάς του, είχε στο μυαλό του πως αυτό ενδεχομένως γινόταν για… προικοθηρικούς λόγους!
Έτσι, μυθικές διαστάσεις έχει πάρει κι ένα περιστατικό που περιγράφουν διάφοροι και θέλει τον Σταύρο Παράβα και την Καλλιρόη Πατρονικόλα να διασκεδάζουν σε νυχτερινό μαγαζί όταν στην παρέα προστέθηκε και ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την συνοδό του. Κάποια στιγμή ο ηθοποιός έψαχνε φωτιά για να ανάψει το τσιγάρο του και βλέποντάς τον ο Ωνάσης πήρε ένα σπίρτο από ένα κουτί με το λογότυπο της «Ολυμπιακής», την οποία δεν είχε δώσει ακόμη στο ελληνικό δημόσιο, και του προσέφερε φωτιά με την τρομερή ατάκα «καιρός ήταν να πάρεις κι εσύ προίκα ένα κομμάτι της Ολυμπιακής»!

Ερωτεύτηκε την αδερφή του: Ο ηθοποιός που θα έπαιρνε από τον Ωνάση προίκα ένα… σπίρτο!
Τελικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού ο Παράβας δεν παντρεύτηκε ξανά. Ούτε την Καλλιρρόη ούτε καμία άλλη. Έφυγε από την ζωή το 2008, αφού αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με τους πνεύμονες και την καρδιά του, ενώ είχε υποστεί πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια. Σαν μάγκας, το πάλεψε μέχρι τέλους. Και σαν μάγκας, έστω και χωρίς το τρίκυκλό του, έφυγε…
πηγη

Από xiromeropress