ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

χωριο1
Το σύνολο της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής φτιάχτηκε από τους λαϊκούς ανώνυμους αρχιτέκτονες. Αυτοί οι παραδοσιακοί τεχνίτες οργανωμένοι σε ομάδες, ταξίδευαν από περιοχή σε περιοχή και
έχτιζαν τα κτίρια, τις γέφυρες, τις βρύσες, τους μύλους και κάθε άλλη κατασκευή των παραδοσιακών οικισμών. Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι έκτιζαν σε όλο τον ελληνικό χώρο, εξηγεί εν μέρει τα κοινά χαρακτηριστικά τα οποία εμφανίζονται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική διαφορετικών περιοχών.
χωριο4
χωριο3
χωριο2
Η Ήπειρος είναι η κοιτίδα των μαστόρων, οι οποίοι προέρχονται από τρεις περιοχές: τα χωριά της Κόνιτσας, τα Τζουμέρκα και οι Χουλιαράδες. Δεν είναι τυχαίο ότι πατρίδα των μαστόρων αποτελούν τα πιο ορεινά και βραχώδη χωριά, τα οποία δεν έχουν εδάφη κατάλληλα για καλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι τους να στρέφονται στην οικοδομική.
Οι λαϊκοί μαστόροι ήταν οργανωμένοι σε μπουλούκια. Στην Ήπειρο ονομάζονταν Κουδαραίοι. Η μαθητεία στην οικοδομική τέχνη ξεκινούσε από την ηλικία των 15 ετών. Περνούσε από γενιά σε γενιά, στον τόπο της δουλειάς, στα εργαστήρια, στα γιαπιά, υπό την επίβλεψη του αρχιμάστορα.
χρήστης του facebook “Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *