%cf%80%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%b1-%cf%86%ce%bc-3
Μπήκαν οι βάσεις για να επανέλθει ο θρυλικός Ελληνικός Ποιμενικός εκεί όπου ανήκει: Στους κτηνοτρόφους και στα κοπάδια τους.
Ο Ελληνικός Ποιμενικός ανήκει στους Έλληνες Κτηνοτρόφους και αυτοί είναι που οφείλουν να τον ανακαλύψουν ξανά, να τον γνωρίσουν, να τον αγαπήσουν, να τον εμπιστευτούν και να τον διασώσουν. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στον Αλμυρό Βόλου από τις ομάδες «Ελεύθεροι Αγρότες» και «Ελληνικός Ποιμενικός-Τσομπανόσκυλο», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλμυρού, με την υποστήριξη της Ένωσης Αγρινίου και της ΑΜΦΙΓΑΛ.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων για την αντιμετώπιση μείζονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, ενώ υιοθετήθηκε η πρόταση για αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε η διαχείριση του Ποιμενικού να επιστρέψει στο φυσικό του χώρο, εκεί όπου επί χιλιάδες χρόνια ανήκε, στην ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή. Και αυτό χωρίς κανέναν μεσάζοντα, με απ’ ευθείας ενίσχυση των ίδιων των κτηνοτρόφων, που θα αναλάβουν να διατηρήσουν τον θρυλικό Ποιμενικό, ο οποίος και σήμερα απειλείται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω της εισαγωγής ξενικών σκύλων και των διασταυρώσεων που ανεξέλεγκτα έχουν υπάρξει.
Για την ιστορία του Ποιμενικού και την εξέλιξή του, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, μίλησε ο κ. Περικλής Κοσμόπουλος, ο οποίος και αναλυτικά παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ελληνικού Ποιμενικού, εξηγώντας την πραγματική του αξία για την κτηνοτροφία και τη διατήρηση της αγροτικής-ποιμενικής ζωής, ως στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παραβρισκόμενους, που μετέβησαν στον Αλμυρό από διάφορες περιοχές της χώρας, είχε η επιτόπια μορφομετρία σε Ποιμενικούς που για το σκοπό αυτό οι κτηνοτρόφοι ιδιοκτήτες τους είχαν μεταφέρει στο χώρο της εκδήλωσης.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Καρδίτσας κα Αθανασία Τζιβάρα παρουσίασε τις αλληλοεπιδράσεις που υπάρχουν στην υγεία μεταξύ των ποιμενικών σκύλων και των παραγωγικών ζώων, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές για μια σειρά από ασθένειες, με τις οποίες συχνά έρχονται αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι.
%cf%80%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%b1-%cf%86%ce%bc-14
Τέλος, ο δημοσιογράφος Φώτης Μπερίκος παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στην Ελληνική Κτηνοτροφία, καταγράφοντας τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές ενός κλάδου, οι δυνατότητες ανάπτυξης του οποίου παραμένουν μεγάλες.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλίας κ. Βασίλης Χατζόπουλος, οι βουλευτές Χρήστος Μπουκώρος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Γιάννης Καλλίμορφος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας κ. Γιάννης Γκρίνιας.
%cf%80%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%b1-%cf%86%ce%bc-28
%cf%80%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%b1-%cf%86%ce%bc-30
%cf%80%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%b1-%cf%86%ce%bc-35%cf%80%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%b1-3
πηγη http://anydaynews.blogspot.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *