Οδηγίες για την ασφάλιση των εγγεγραμμένων στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. Ο.Γ.Α. προβλέπει εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα ορίζεται ότι χρόνος ασφάλισης έως τις 31.12.2016 στον πρώην Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον πρώην Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην Ο.Γ.Α. λαμβάνεται ως πραγματικός χρόνος εφόσον:

– οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές έως τις 31/12/2017 ή τις έχουν ρυθμίσει έως τις 31.12.2017 και τηρούν τη ρύθμιση έως την ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος συνταξιοδότηση και εφόσον:

α) κατά τον ίδιο χρόνο, δεν έχουν ασφαλισθεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή έχουν ασφαλισθεί αλλά δεν δικαιούνται σύνταξη από την ασφάλισή τους αυτή, είτε αυτοτελώς, είτε με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, ή δεν συνταξιοδοτούνται από άλλον φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδος ή του εξωτερικού.

Η υπαγωγή στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ έως 31.12.2016 κρίνεται με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3050/2002 σύμφωνα με τις οποίες η κατά κύριο επάγγελμα απασχόληση στην αγροτική οικονομία αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό της αρμόδιας ΔΟΥ, εφόσον τα εκκαθαρισθέντα εισοδήματα προέρχονται από γεωργικές επιχειρήσεις.

Με τις νέες διατάξεις για τους ασφαλισμένους του π. Ο.Γ.Α. που έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές έως τις 31-12-2017 ή τις έχουν ρυθμίσει έως 31-12-2017 και τηρούν την ρύθμιση έως την ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος συνταξιοδότησης ο ασφαλιστικός έλεγχος που προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3050/2002, για χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2016, παρέλκει και ο χρόνος αυτός θεωρείται ως πραγματικός χρόνος ασφάλισης στον π. ΟΓΑ.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται στους εγγεγραμμένους στα Μητρώα Ασφαλισμένων των π. Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ εφόσον:

Α. κατά τον ίδιο χρόνο ασφάλισής τους

– δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή
– έχουν ασφαλιστεί αλλά δεν δικαιούνται σύνταξη από την ασφάλισή τους αυτή, είτε αυτοτελώς, είτε με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης ή
– δεν συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδος ή του εξωτερικού με την επιφύλαξη της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4169/1961 (Α’ 81), όπως ισχύει, ως προς την επιλογή μιας καταβλητέας σύνταξης.

Β. διέμεναν νόμιμα στη Χώρα, αν πρόκειται για υπηκόους τρίτων χωρών.
.dikaiologitika.gr

Από xiromeropress