%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b92
Το 1810 ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ καταγράφει στο χωριουδάκι Ασούταινα Τριφυλίας στη Μεσσηνία έξι οικογένειες. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, ο πληθυσμός του χωριού είναι 193 κάτοικοι. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στην Ασούταινα κατοικούν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο 62χρονος Δημήτρης Στασινόπουλος. Σήμερα σε αυτή την περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή και οι κάτοικοι είχαν περισσότερα από 4.000 γιδοπρόβατα, ο Δημήτρης ως άλλος άρχων του χωριού ζει τη μοναξιά του παρέα με μια δεκάδα τσοπανόσκυλα, 300 γιδοπρόβατα και δέκα ημιάγριες χοιρομητέρες με τα μικρά τους. Μόνος, κυριολεκτικά, σε ένα ολόκληρο χωριό.
%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b91
Περιμένει να μας ξεναγήσει και να μας μιλήσει για τον τόπο του. Μας ξαφνιάζει η εμφάνισή του, που μόνο κτηνοτρόφο δεν θυμίζει. Περιποιημένος και ντυμένος στην… τρίχα, μοιάζει περισσότερο με δημόσιο υπάλληλο παρά με άνθρωπο της υπαίθρου.
Ο Δημήτρης Στασινόπουλος, ακολουθώντας το ρεύμα της φυγής, μετά την απόλυσή του από στρατιώτης έπιασε δουλειά ως οδηγός στα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα. Δούλεψε από το 1971 έως το 1977 και επέστρεψε στο χωριό για να βοηθήσει τη μητέρα του που τότε είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. “Για είκοσι χρόνια μέχρι το θάνατό της έκανα τον νοσοκόμο και παράλληλα τον κτηνοτρόφο”, μας λέει.
Το 1981 ήρθαν και οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Δημήτρης μεγάλωσε το κοπάδι του.
Παρέα στον μοναδικό κάτοικο της Ασούταινας κάνουν τα 10 σκυλιά, φύλακες του κοπαδιού
Παρέα στον μοναδικό κάτοικο της Ασούταινας κάνουν τα 10 σκυλιά, φύλακες του κοπαδιού
Ομως, τα πράγματα δεν πάνε σήμερα καλά: “Ερχονταν εδώ οι χασάπηδες και παρακαλούσαν. Πριν από δέκα χρόνια πουλούσαμε 7,5 ευρώ το κιλό τα αρνιά και τα κατσίκια. Τώρα θέλουν να τα πάρουν 4,5 έως 5 ευρώ και να τα πουλήσουν 11”. Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 στην Ασούταινα υπήρχαν 4.000 γιδοπρόβατα από τις 15 οικογένειες που έμεναν εκεί. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ρεύμα, δεν υπήρχε δρόμος, δεν υπήρχε τηλέφωνο. “Το 1974, που απολύθηκα από φαντάρος, πλήρωσα από την τσέπη μου για να γίνει η πρώτη διάνοιξη του δρόμου”, μας λέει ο Δημήτρης. Πριν από λίγους μήνες, άγνωστοι ξήλωσαν τα καλώδια από το τηλεφωνικό δίκτυο και ο ΟΤΕ του επέβαλε να πληρώσει συμμετοχή στην αποκατάσταση της βλάβης.
Σήμερα, το κοπάδι του Δημήτρη αριθμεί 300 γιδοπρόβατα, ενώ έχει ακόμη 10 χοιρομητέρες ημιάγριες. Η κτηνοτροφία είναι βιολογική και περιοδικά ελέγχεται από γεωπόνους.
Ομως, το κρέας που παράγει αναγκάζεται να το διαθέτει ως συμβατικό, αφού στη Μεσσηνία δεν υπάρχουν βιολογικά σφαγεία, παρ’ όλο που οι αρμόδιοι το υπόσχονται εδώ και χρόνια.
Στις καλές εποχές το χωριό είχε 4.000 αιγοπρόβατα. Σήμερα λίγες εκατοντάδες έχει ο 62χρονος κτηνοτρόφος
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ
15 οικογένειες, καθεμία με 15 παιδιά
Τα παλαιότερα χρόνια οι κτηνοτρόφοι της Ασούταινας κατέβαζαν τα κοπάδια τους στις αρχές Νοεμβρίου και ξεχειμώνιαζαν στα Φιλιατρά, για να γυρίσουν του Ευαγγελισμού.
Στο χωριό έμεναν οι παππούδες, οι γιαγιάδες και τα παιδιά που πήγαιναν στο Δημοτικό Σχολείο. Γιατί μπορεί η Ασούταινα να είχε 15 οικογένειες, η καθεμία όμως είχε κατά μέσο όρο 15 παιδιά.
%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b93%ce%b4%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf
Σήμερα, ο Δημήτρης δεν κατεβάζει τα ζώα του στα Φιλιατρά, έχει φτιάξει στάβλους, έχει αποθηκευτικούς χώρους για τις ζωοτροφές και, βέβαια, έχει συμμάχους τους χειμώνες, που δεν είναι τόσο βαρείς όσο εκείνα τα χρόνια. Το καλοκαίρι τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού τα ζώα βρίσκονται ασφαλισμένα σε περιφραγμένη περιοχή. Τα νερά στην Ασούταινα είναι πολλά και οι ποτίστρες των ζώων γεμάτες.
Ο Δημήτρης μιλά με τα ζώα του και, όταν τα καλεί, έρχονται κοντά του. Αρκούν μερικές άναρθρες κραυγές και τα ημιάγρια γουρούνια φθάνουν από κάθε μέρος στα πόδια του.
Το σπίτι του είναι εξοπλισμένο με όλα τα μέσα. Τον ρωτάμε αν αισθάνεται μοναξιά: “Σίγουρα νιώθω μόνος, δεν παρηγορείται ο άνθρωπος με μια τηλεόραση, μακάρι να έρθουν και άλλοι κτηνοτρόφοι, η περιοχή τούς “σηκώνει””.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ
ΕΘΝΟΣ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *