Ανοίγει εντός του Δεκεμβρίου η ειδική πλατφόρμα που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ – Οδηγός για τους υπόχρεους πληρωμής ή απαλλασσόμενους από τα τέλη κυκλοφορίας
17:44, 23 Νοεμβρίου 2020


Ηλεκτρονικά θα γίνεται από φέτος η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους, να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021, ενώ ηλεκτρονικά θα γίνεται και η άρση ακινησίας.

Ωστόσο την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να αφαιρέσει από τα τέλη κυκλοφορίας τους μήνες της καραντίνας στη διάρκεια της οποίας απαγορεύονταν η μετακίνηση με αυτοκίνητα, τα οποία ήταν στα παρκινγκ.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα τεθεί σε ε\λειτουργία εντός του Δεκεμβρίου. Σε αυτήν θα εισέρχονται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων και θα δηλώνουν υπεύθυνα ότι θέτουν σε ακινησία το αυτοκίνητό τους για το 2021.

Από το όχημα θα υποχρεούνται να αφαιρέσουν τις πινακίδες, τις οποίες θα τις φυλάσσουν οι ίδιοι, για την περίπτωση που τους ζητηθεί η προσκόμισή τους στην Εφορία.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις Εφορίες που καταγράφεται κάθε χρόνο στα τέλη Δεκεμβρίου με χιλιάδες φορολογούμενους που προσέρχονται να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων του και ειδικά φέτος με την απειλή του κορονοϊού.

Προκειμένου να μην γίνει καταστρατήγηση τη δυνατότητας της ηλεκτρονικής κατάθεσης των πινακίδων, από ορισμένους επιτήδειους, οι οποίοι θα σκεφτούν να δηλώσουν ακινησία, αλλά και να εξακολουθούν να κινούν το όχημά τους, θα δημιουργηθεί ένα πιο αυστηρό και ευέλικτο Μητρώο Ακινησίας.

Σε αυτό θα καταγράφονται οι αριθμοί κυκλοφορίας και τα χαρακτηριστικά των οχημάτων, για τα οποία έχει δηλωθεί ακινησία, ώστε να είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, από την Τροχαία.

Επίσης, θα τους χορηγείται ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ακινησίας του αυτοκινήτου, το οποίο θα το προσκομίζουν όταν τους ζητηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για την παραβίαση της ακινησίας του αυτοκινήτου φτάνει σε 5.000 ευρώ.
Ηλεκτρονικά και η επανακυκλοφορία

Όσοι καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου για το 2021, θα μπορούν να επανακυκλοφορήσουν το όχημά τους εντός του 2021, υποβάλλοντας σχετική δήλωση στην ειδική πλατφόρμα και αφού πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν για τους επόμενους μήνες του έτους.
Δηλαδή, αν θέλει να επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητο τον Ιούλιο του 2021, τότε θα πληρώσει τα μισά τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στους έξι μήνες του έτους.
Οδηγός για όσους πληρώσουν

Παράλληλα η ΑΑΔΕ κατήρτισε έναν Οδηγό για τους ιδιοκτήτες οχημάτων σχετικά με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021. Ο οδηγός απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα των φορολογουμένων που καλούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, όπως η μεταβίβαση ή η συνιδιοκτησία οχήματος, τα πρόστιμα καθυστέρησης πληρωμής κ.α.
Τα ερωτήματα που απαντά η ΑΑΔΕ είναι τα ακόλουθα:

Αν μεταβιβάσω το όχημα εντός του τρέχοντος έτους οφείλω τέλη κυκλοφορίας του επόμενου;

Όχι. Τα τέλη πρέπει να καταβληθούν από αυτόν που είναι κάτοχος την 1η Ιανουαρίου ή μέχρι την παράταση, αν έχει δοθεί.

Είμαι συνιδιοκτήτης ενός οχήματος και έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε Α.Φ.Μ. Πρέπει να τα πληρώσουμε όλοι;

Όχι. Τα τέλη είναι αδιαίρετα και αρκεί να τα πληρώσει ένας από τους συνιδιοκτήτες. Αν δεν πληρωθούν, ο καθένας είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.

Έχει αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας και έχω πληρώσει τα τέλη πριν την αλλαγή. Οφείλω τέλη και στο νέο αριθμό;

Όχι γιατί οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πληρωμή ανεξάρτητα σε ποιον αριθμό έγινε.

Πότε δεν οφείλονται τέλη;

Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία εκούσια ή αναγκαστική πριν την έναρξη του έτους τελών.

Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας;

Εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο:
– ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ
– το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
– 30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ελλιπή στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών»;

Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος τα τέλη υπολογίζονται βάσει των κυβικών εκατοστών του κινητήρα (cc), των εκπομπών ρύπων (CO2), του μεικτού βάρους και των θέσεων. Αν η βάση υπολογισμού δεν είναι συμπληρωμένη δεν μπορούν να υπολογιστούν τα τέλη και θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών προκειμένου να διορθωθεί η άδεια κυκλοφορίας.

Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ο Α.Φ.Μ. δεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του οχήματος»;

Ο Α.Φ.Μ. που έχετε συμπληρώσει ή είναι λανθασμένος (οπότε συμπληρώνετε τον σωστό) ή αναγράφεται στην άδεια, Α.Φ.Μ. διαφορετικός από αυτόν του κατόχου (οπότε απευθύνεστε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών) ή είναι διαφορετικός στα στοιχεία που τηρούνται από την Υπηρεσία μας (οπότε απευθύνεστε στη Δ.Ο.Υ.). Αν δεν ισχύει κάτι από τα ανωτέρω τότε μπορεί να συμπληρώνετε λανθασμένο αριθμό κυκλοφορίας.
sofokleousin.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *