Γύρω στο 1840, ο Βαρώνος Γεώργιος Σίνας, τότε Πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη, εκδήλωσε την πρόθεση να κάνει μια δωρεά για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας σε ένα από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ζήτησε τη συμβουλή του φίλου του κ. Prokesh-Osten, Πρεσβευτή της Αυστρίας στην Ελλάδα, του οποίου γραμματέας τότε ήταν ο φυσικός και αστρονόμος, Καθηγητής Γεώργιος Βούρης.
Υπό την επήρεια τους, ο Γ. Σίνας αποφασίζει να δωρίσει στο Ελληνικό Κράτος 500.000 δραχμές για την ίδρυση του Αστεροσκοπείου στην Αθήνα. Το πρώτο κτίριο του Αστεροσκοπείου, γνωστο και ως κτίριο Σίνα, είναι βασισμένο στα σχέδια του νέου Δανού αρχιτέκτονα Theophil Hansen, τα οποία παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Edward Schaubert. Το κτίριο έχει σταυροειδή μορφή, προσανατολισμένη με βάση τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στο κέντρο της κατασκευής υπάρχει ένας μικρός θόλος. Η ανέγερση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1846. Τα πρώτα επιστημονικά όργανα του Αστεροσκοπείου παραγγέλθηκαν από την Αυστρία και είναι τα εξής: 6.2″ (158mm, f/15) διοπτρικό τηλεσκόπιο Ploessl, 3.7″ μεσημβρινό τηλεσκόπιο Starke-Fraunhofer, πέντε μικρά τηλεσκόπια για παρατήρηση κομητών, χρονόμετρα τοπικού και αστρικού χρόνου, μια πλήρη σειρά μετεωρολογικών οργάνων Το τηλεσκόπιο Δωρίδη εγκαταστάθηκε στο κτίριο του Θησείου, όπου λειτουργεί ακόμη και σήμερα, και πήρε το όνομα του μεγάλου δωρητή του. Είναι ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο με φακό 40 εκατοστών και εστιακή απόσταση 5 μέτρων. Ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιό της Ελλάδας μέχρι το 1959.

Το μεσημβρινό τηλεσκόπιο του ΕΑΑ αγοράστηκε το 1896 και είναι κατασκευής Gautier. Του δόθηκε το όνομα “Συγγρού” εις τιμήν του δωρητή του. Το τηλεσκόπιο εγκαταστάθηκε σε ένα ειδικό κτίριο, πίσω από το κτίριο Σίνα. Ο φακός του έχει διάμετρο 16 εκ., ενώ η εστιακή του απόσταση είναι 2 μέτρα. Το μεσημβρινό τηλεσκόπιο “Συγγρού” χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για την υπηρεσία χρόνου του ΕΑΑ, από την εγκατάσταση του, έως και το 1964.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *