Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού ήταν πάντα το επίκεντρο της παρέας. Όμως εκείνη διάλεξε τον μοναχικό και ιδιόρρυθμο Βασίλη Λογοθετίδη! Κι όμως, ο μεγάλος κωμικός αποτέλεσε τον μέντορά της, τον παρτενέρ της στο θέατρο και το σινεμά, τον μεγάλο έρωτά της στη ζωή.

Παντρεμένη από μικρή και μητέρα τριών παιδιών, η Αμαλία Χατζάκη -όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- θα λάμψει από τις πρώτες εμφανίσεις της στο σανίδι το 1948 και θα μπει αμέσως στο καλλιτεχνικό στόχαστρο του Βασίλη Λογοθετίδη. Οι δυο τους δημιούργησαν ένα από τα πιο πετυχημένα υποκριτικά δίδυμα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Αξέχαστες είναι οι ταινίες που γύρισαν μαζί: «Κάλπικη λίρα», «Σάντα Τσικίτα», «Βότσαλο στη λίμνη», «Ζηλιαρόγατος», «Δελησταύρος και υιός» και «Ήρωας με παντούφλες».

Η Ίλυα Λιβυκού βρισκόταν πάντα στο πλευρό του Βασίλη Λογοθετίδη, από την ημέρα που εκείνος έφτιαξε τον δικό του θίασο. Τα θεατρικά πηγαδάκια της εποχής έλεγαν μάλιστα ότι ο Λογοθετίδης έκανε το τολμηρό βήμα να ιδρύσει τον δικό του θίασο κάτω από τις παραινέσεις και τη στήριξη της Λιβυκού.

logothetidis

Το ζευγάρι άφησε εποχή. Αν και οι δύο ηθοποιοί ήταν για μεγάλο διάστημα ζευγάρι και στη ζωή, δεν επισημοποίησαν ποτέ τη σχέση τους. Λογοθετίδης και Λιβυκού έζησαν έναν μεγάλο έρωτα, ο οποίος ωστόσο προσέκρουσε στη θρυλική μοναχικότητα του Λογοθετίδη. Ο μεγάλος κωμικός ζούσε μόνος στο Παλαιό Φάληρο και κάθε μεσημέρι τον έβλεπαν να τρώει μόνος σε μια ταβέρνα της περιοχής.

Η Ίλυα Λιβυκού είχε ήδη πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της και μεγάλωνε μόνη τα παιδιά της. Την προσωπική της σχέση με τον Λογοθετίδη δεν την παραδέχτηκαν ποτέ κανένας εκ των δύο. Τους χώρισε μόνο ο θάνατος του Λογοθετίδη.

Όταν επανεμφανίστηκε στη σκηνή έκανε αίσθηση. Έμοιαζε πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία της και επέλεξε δραματικούς ρόλους, σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε κάνει στο παρελθόν. Το κοινό και οι κριτικοί αναγνώρισαν την ποιότητα των ερμηνειών της. Παραμένει αξέχαστη η ερμηνεία της τόσο στην «Κατάρα της μάνας» του Γεωργιάδη όσο και στην «Αντιγόνη» του Τζαβέλλα.

iilaliallibooou3_600x538

Το 1986 όμως, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα που ξεπέρασε τις δυνάμεις της. Έχασε την κόρη της Εύα από καρκίνο και κατέρρευσε. Η απώλεια ήταν δυσβάσταχτη και η ηθοποιός δεν μπόρεσε να συνεχίσει να εργάζεται. Αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι και συνέχισε να ζει μόνη της στο διαμέρισμα της. Η θλίψη και ο χρόνος, κλόνισαν την υγεία της. Το 2002 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και το Σεπτέμβριο έφυγε για να συναντήσει τον θίασο του παραδείσου. Η Ίλυα Λιβυκού τάφηκε στο κοιμητήριο της Καισαριανής, δίπλα στην αγαπημένη της κόρη, όπως ήταν και η επιθυμία της….

πηγη

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *