Μετά από δικαστική διαμάχη χρόνων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι επικυρώνει την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει από τους Έλληνες αγρότες την παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, κρατική ενίσχυση ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είχε χορηγηθεί το 2009.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την Τετάρτη (12/05) πως η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να ανακτήσει ενισχύσεις ύψους 425 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν σε αγρότες το 2008 ως αποζημίωση για ζημιές που είχαν υποστεί εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, κάνοντας δεκτή και τη δεύτερη προσφυγή της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, το 2009 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε στους έλληνες γεωργούς αποζημιώσεις, που έφταναν το παραπάνω ποσό. Εκτιμάται πως είχε διανεμηθεί σε περίπου 95.000 αγρότες.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η Κομισιόν χαρακτήρισε τις πληρωμές αυτές παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να τις ανακτήσουν από τους λήπτες τους.

Η Ελλάδα είχε ζητήσει από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ να ακυρώσει την απόφασης της Επιτροπής και να αναστείλει την εκτέλεσή της μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση επί της ουσίας. Το 2014 το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή επί της ουσίας. Κατόπιν τούτου η Ελλάδα άσκησε αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου, ζητώντας τόσο την αναίρεση της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου όσο και την αναστολή εκτέλεσης μέχρι την περάτωση της κατ’ αναίρεση δίκης.

Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής και την αναίρεση, επιβεβαιώνοντας την υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου να ανακτήσει τις ενισχύσεις. Στο διάστημα που ακολούθησε η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής, αλλά ούτε και την ενημέρωσε επαρκώς.

Για τον λόγο αυτό άσκησε νέα προσφυγή στο Δικαστήριο, το οποίο την Τετάρτη (12/05) έκανε δεκτή την προσφυή και αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε, ως όφειλε εντός των προθεσμιών, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων από τους λήπτες τους. Το Δικαστήριο επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία ανάκτησης των ενισχύσεων, όπως ισχυριζόταν.

(πληροφορίες από «Ελεύθερος Τύπος»)dikaiologitika.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *