Το μαύρο είναι ένα χρώμα που έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους. Άλλοι το λατρεύουν για την ουδετερότητά του και άλλοι το μισούν για τα συναισθήματα που τους δημιουργεί. Αν όμως σου έλεγα ότι κυκλοφορεί ανάμεσά μας μια μαύρη λεμονάδα, με υπέροχη γεύση, ιδιαίτερη υφή αλλά πάνω απ’ όλα τρομερά ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα μας, τότε σίγουρα θα την λάτρευες και εκείνη και το χρώμα της.
Όταν πρωτοάκουσα για την μαύρη λεμονάδα, μου τράβηξε το ενδιαφέρον όχι μόνο το χρώμα της αλλά και το ότι προέρχεται από μια προσπάθεια νέων παιδιών που φαίνεται να έχουν μπόλικο μεράκι. Επισκέφτηκα την έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ για να δω όλα τα ελληνικά προϊόντα που βγάζει η χώρα μας σε κάθε γωνιά της και κάπου εκεί συνάντησα τον Παντελή Μπακομιχάλη, συνιδιοκτήτη και εμπνευστή της μαύρης λεμονάδας Evenos. Αφού μου έδωσε να δοκιμάσω, κάτσαμε στην άκρη του περιπτέρου και άρχισε να μου μιλάει για την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το ιδιαίτερο, πεντανόστιμο και ευεργετικό αφέψημα.
“Το ‘πίνουμε Ελλάδα’ είναι μια εταιρεία που υπάρχει δέκα χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξουμε κάτι δικό μας. Πήραμε την κλασική λεμονάδα και την τροποποιήσαμε θέλοντας να φτάσουμε πολύ κοντά στην γεύση της σπιτικής λεμονάδας από την γιαγιά. Παράγεται και εμφιαλώνεται στην Ελλάδα, ενώ για την παραγωγή του προϊόντος αξιοποιούνται κορυφαία συστατικά, όπως το βιολογικό μέλι Ταϋγέτου, ο ανθός αλατιού Μεσολογγίου, ελληνικά βότανα, τζίντζερ και άλλα, τα οποία συνθέτουν ένα 100% βιολογικό προϊόν, με μηδενική προσθήκη ζάχαρης. Έχουμε κάνει οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα για να βρούμε τα καλύτερα προϊόντα από τους καλύτερους παραγωγούς. Είναι μια προσπάθεια τεσσάρων ετών και τώρα ήρθε η ώρα να δούμε το τελικό αποτέλεσμα”.

Και πίστεψέ με το τελικό αποτέλεσμα σε κάνει να θέλεις σε κάθε γουλιά να γουρλώσεις τα μάτια. Όχι μόνο για την υπέροχη γεύση της αλλά και γιατί δεν μπορείς να πιστέψεις ότι πίνεις κάτι τόσο ιδιαίτερο και γευστικό που κάνει τόσο καλό στο σώμα και στην υγεία σου. “Προσθέσαμε τον ενεργό άνθρακα και αυτό είναι που δίνει αυτό το ιδιαίτερο μαύρο χρώμα. Το στείλαμε στην Σουηδία στον EFSA (european food safety authority) και οι άνθρωποι όχι μόνο μας είπαν ότι δεν κάνει κακό αλλά ότι βοηθάει στην υγεία”. Αυτό κράτα το καλά γιατί όχι μόνο είναι πολύ σημαντικό για το προϊόν αλλά επίσης κρύβει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω.
“Το πιο must είναι το χρώμα του. Προέρχεται από το κέλυφος της καρύδας το οποίο έχει χτυπηθεί με τρομερές ριπές αέρα. Αν την βάζαμε σε μικροσκόπιο θα βλέπαμε ότι μοιάζει με ελαφρόπετρα και έχει τρομερά μεγάλο εμβαδόν. Με το που μπει αυτό μέσα μας αρχίζει και τραβάει. Για αυτό στο μπουκάλι λέμε να μην συνοδεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Όχι επειδή κάνει κάτι κακό αλλά επειδή απορροφά την δραστική ουσία και δεν της επιτρέπει να ενεργήσει στο σώμα μας. Είναι σαν να μην έχεις πάρει φάρμακο. Αλλά με τον ενεργό άνθρακα βοηθάμε τον οργανισμό μας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά πιο αποδοτικά. Τολμήσαμε να πάμε στον EFSA και πήραμε το καλύτερο feedback”.
Έψαξα λίγο για τον ενεργό άνθρακα και βρήκα ότι ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, έχει αναφερθεί πολλές φορές στις αποτοξινωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ενεργού άνθρακα, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για αυτές και από τους Αιγύπτιους. Αλλά και τον 19ο αιώνα ο Γάλλος χημικός Μπρέρτραντ και ο φαρμακοποιός Μονπελιέ Τουερί, επιβεβαίωσαν τις θεραπευτικές χρήσεις του δίνοντάς τον ως αντίδοτο (στη σωστή δόση) για τη δηλητηρίαση από στρυχνίνη και διοξείδιο του αρσενικού. Είναι γνωστή η ευεργετική του δράση από την αρχαιότητα αλλά στις μέρες μας δεν τον βλέπουμε πολύ συχνά.
Όσο μιλάμε με τον Παντελή ο κόσμος στέκεται και κοιτάζει με περίσσεια περιέργεια και εντυπωσιασμένος το περίπτερο του Evenos. Όσοι περνάνε, σταματάνε για να τραβήξουν φωτογραφία το ιδιαίτερο προϊόν αλλά και για να το δοκιμάσουν. Όμως πώς προέκυψε το όνομα; “Εβενος είναι ένα είδος ξύλου που είναι σχεδόν μαύρο. Έτσι το συνδυάσαμε με τον μαύρο καρπό της καρύδας από όπου προέρχεται ο ενεργός και βρώσιμος άνθρακας που έχουμε μέσα στην λεμονάδα μας. Όσο για την ιδέα, εκτός από το ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι δικό μας, κάτι ιδιαίτερο και κάτι ελληνικό, επίσης κάποιος από την παρέα έπρεπε να βγάλει την τοξικότητα από τον οργανισμό του. Περάσαμε την φάση της τρέλας και στο σήμερα φτάσαμε να θέλουμε ένα detox προϊόν που θα βοηθά στην υγεία μας. Και το πετύχαμε”.
“Η αποδοχή που έχει μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή. Έχει ζητηθεί για εξαγωγή μιας και είναι πολύ έντονη η γεύση του δενδρολίβανου και του θυμαριού και είναι γεύσεις που αρέσουν αλλά είναι και ιδιαίτερες για τους ξένους. Από την άλλη έχει και τις δυσκολίες του. Είναι ωραίο στην πρώτη ματιά αλλά πρέπει να εκπαιδευτεί ο κόσμος γιατί το μαύρο χρώμα το έχουμε συνδυάσει με το κακό. Αλλά στον πλανήτη μας ο άνθρακας είναι που καθαρίζει τα πάντα”.
Λίγο πριν φύγω από το περίπτερο του Evenos ρωτάω τον Παντελή ποια είναι τα σχέδια τους για το μέλλον. “Υπάρχουν άλλες πέντε ιδέες στο ίδιο βεληνεκές. Ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε μια σόδα με υψηλό ποσοστό ανθρακικού. Θα θέλαμε να μπούμε και στον χώρο του ποτού. Για την ώρα όσοι θέλουν να δοκιμάσουν την λεμονάδα μας μπορούν να μας βρουν σε βιολογικά καταστήματα, ενώ σιγά σιγά θα εξαπλωθούμε”.
πηγη

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *