Το Μοναστηράκι ανήκει στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας,10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο, σε υψόμετρο 280 μέτρα στα Ακαρνανικά όρη.
Βρίσκεται 380 χιλιόμετρα από την Αθήνα και απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Βόνιτσα.Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται μελεωφορείο (( 4 ώρες από Αθήνα )) με τερματικό σταθμό τη Βόνιτσα και μετεπιβίβαση σε άλλο λεωφορείο για το Μοναστηράκι (( 10 λεπτά )).Επίσης, στην περιοχή υπάρχει το Αεροδρόμιο Ακτίου,το οποίο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.
Ο επιβλητικός καταρράκτης του Σεπετού βρίσκεται στην είσοδο του χωριού από Βόνιτσα και σχηματίζεται όταν τα νερά του ποταμού Kεφαλόβρυσος συναντούν απότομο βάραθρο.Ο επισκέπτης θα μαγευτεί αφού το νερό ξεχύνεται με ορμή από τα βράχια της κορυφής και πέφτει στα πετρώματα της βάσης σχηματίζοντας λιμνούλα και συνθέτοντας ένα εξαιρετικό φυσικότοπίο.
Πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο φυσικής ομορφιάς, μοναδικό στην περιοχή.
Ο Καταρράκτης που το ύψος του ξεπερνά τα 30 μέτρα λέγεται και “λαμπάδα”.Την ονομασία αυτή την πήρε λόγω της ευθύγραμμης πτώσης του νερού και στο ότι στην κορυφή του είναι στενός και πλαταίνει όσο κατεβαίνει με αποτέλεσμα η όψη του από μακριά να είναι σαν μια τεράστια λευκή λαμπάδα.Ο Σεπετός είναι η συνέχεια του ποταμού Κεφαλόβρυσου που πηγάζει μέσα στο Μοναστηράκι κάτω από την κεντρική πλατεία.
Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη μιας και δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί σ’ αυτόν,παρά μόνο μονοπάτια,τα οποία πρόσφατα καθαρίστηκαν από ομάδα νέων με της περιοχής που αγαπούν τον τόπο τους.

Κοντά στον καταρράκτη υπάρχει ένα πολύ όμορφο σπήλαιο η Νεραϊδοσπηλιά.
Η θερμοκρασία του εσωτερικού του σπηλαίου είναι 18 (+1) (-1) οC,και η υγρασία του 80+%.Φιλοξενεί πλούσια και σπάνια σπηλαιοπανίδα με ένα επιβλητικό και μοναδικό σταλακτιτικό και σταλαγμητικό διάκοσμο.
Το μοναδικό αυτό φυσικό τοπίο παραμένει αναξιοποίητο ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εξαιρετικό πόλο έλξης συνδυάζοντας πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Γράφει ο Μπακολίτσας Κώστας
Βιολόγος – Σπηλαιολόγος.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *