Έναν ιδιαίτερο τρόπο χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να περάσουν από την μία όχθη του Ευήνου ποταμού στην άλλη, κοντά χωριό Άνω Κάμπος Στράμωνας στην ορεινή Ναυπακτία, μια και η… διέλευση γίνεται με «καρέλι».

Συγκεκριμένα, στις δύο όχθες του ποταμού έχουν τοποθετηθεί δύο σταθερές κατασκευές, οι οποίες ενώνονται με σύρματα και για να μπορέσει κάποιος να περάσει από την μία άκρη στην άλλη θα πρέπει να ανέβει σ’ ένα ξύλινο κουτί, το καρέλι και με τα χέρια του να… τραβηχτεί μέχρι την απέναντι πλευρά.


Μία καταπληκτική εκδρομή στην ορεινή Ναυπακτία στο χωριό Στράνωμα στη Κάτω Δοσούλα. Εκεί είναι το μοναδικό «καρέλι» ένα ξύλινο κουτί που στηρίζεται από 4 καρούλια σε 2 χοντρά συρματόσχοινα! Είναι πλέον η ατραξιόν της περιοχής όπου έχει πάρει και το όνομά της από το ίδιο το καρέλι! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συρματογέφυρα στην τοποθεσία Δοσούλα – Κάμπος Στράνωμας, στον Εύηνο ποταμό γνωστή ως Καρέλι, που αντικατέστησε το 1965 το “Καρέλι”. Η Στράνωμα λόγω της γειτνίασής της με το Θέρμο και την έλλειψη συγκοινωνίας με τη Ναύπακτο ήταν περισσότερο προσανατολισμένη προς αυτό. Όμως το μεγάλο εμπόδιο ήταν ο Εύηνος, γνωστός κι ως Φίδαρης, που εκτός από τους θερινούς μήνες ήταν αδιάβατος. Στην αρχή υπήρχαν περαματάρηδες που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν βάρκα. Όταν όμως αναποδογυρίστηκε κάποτε η βάρκα, φτιάχτηκε αρχικά μια σχοινογέφυρα που αποδείχθηκε πολύ επικίνδυνη. Έτσι μεταπολεμικά με μπροστάρη τον τότε δάσκαλο Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο, έγινε έρανος και φτιάχθηκε το “Καρέλι”. Τούτο είναι ένα ξύλινο κουτί που στηρίζεται με 4 καρούλια σε 2 χοντρά σύρματα, στερεωμένα σε μεγάλα πλατάνια των οχθών του ποταμού. Αντικαταστάθηκε στα 1965 από συρματογέφυρα που έχει 4 σύρματα, 2 παράλληλα σε κάθε πλευρά. Στα κάτω σύρματα στηρίζονται σανίδες ενώ στα πάνω κρατιέται ο διαβάτης. Σήμερα η συρματογέφυρα έχει επισκευασθεί και η διέλευσή της, αν και προκαλεί μικρό δέος, είναι ασφαλής. Ο διαμορφωμένος χώρος ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο “Καρέλι” είναι κατάλληλος για ξεκούραση και διημέρευση, απολαμβάνοντας τη φύση και το μπάνιο στο ποτάμι στον “Βρο”, ένα είδος μικρολίμνης στο ποτάμι. Η συγκεκριμένη γέφυρα λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει ανακατασκευαστεί, μια και έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τουρίστες, ενώ δίπλα υπάρχει ένα συρμάτινο γεφύρι που θεωρείται πιο… σταθερό.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *