%ce%ba%ce%b1%cf%862
Για να φθάσει κανείς στους Καλαρρύτες από την Άρτα θα χρειαστεί δυόμιση γεμάτες ώρες. Η απόσταση χιλιομετρικά δεν είναι μεγάλη, αλλά ο δρόμος στενός και σε πολλά σημεία με μικροκαθιζήσεις στο οδόστρωμα. Βέβαια η διαδρομή πανέμορφη σε αποζημιώνει με τη θαυμάσια θέα στα Τζουμέρκα και τον Άραχθο, το γεφύρι της Πλάκας το ψηλότερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων είκοσι μέτρα ύψους, και σαράντα μέτρα άνοιγμα (Δυστυχώς το γεφύρι κατέρρευσε το 2014 από μιά πλημμύρα, αλλά περισσότερο από την ανθρώπινη αδιαφορία).
Οι Καλαρρύτες σε υψόμετρο 1300 μέτρων με υποδέχονται με ένα γερό χαλάζι και με πυκνή ομίχλη γεγονός που δεν μπορεί να αποκρύψει όμως την μοναδική ομορφιά τους. Μαζί με το Σύρρακο ειναι τα δυο πιο καλοδιατηρημένα χωριά των Τζουμέρκων.
%ce%ba%ce%b1%cf%862
%ce%ba%ce%b1%cf%86%ce%b53
Κάποτε στο χωριό ζούσαν πάνω από 4.000 ψυχές, κτηνοτρόφοι οι περισσότεροι και αργυροχρυσοχόοι. Μετά τον πόλεμο ερήμωσε ο τόπος, Κάτοικοι σημερινοί τριάντα ένας. Ο πιο πρόσφατος ο Ναπολέων Ζαγκλής. Γεννημένος στο χωριό δοκίμασε την τύχη του, το 1980 στην πρωτεύουσα, κομπιουτερατζής στην Unilever έμεινε μέχρι τά τέλη του 90 αλλά δεν άντεξε κι όταν ο πατέρας του το 1993 απεβίωσε, πήρε την οικογένειά του κι επέστρεψε να αναλάβει τον πατρογονικό καφενέ. Ο προπάπους είχε σπουδάσει στην Τεργέστη, παπουτσής και κατέχων την ευρωπαική τέχνη της υποδηματοποιείας ασκούσε παράλληλα το επαγγελμα του τσαγκάρη στα ηπειρώτικα τσαρούχια, εχοντας το τσαγκάρικο μαζί με το καφενείο. Ο πατέρας, το μεταμόρφωσε σε μπακάλικο, ταβέρνα, καφενείο. Ετσι έμεινε μέχρι τις μέρες μας, ως το καφενείον «Άκανθος» όπως γράφει η σχετική επιγραφή. Ένα αυθεντικό καφενείο – παντοπωλείο εποχής, με τα εμπορεύματα στα ράφια, ξύλινο πάτωμα, τραπεζάκια και καρέκλες γύρω από μια ξυλόσομπα. Ο Ναπολέων Ζαγκλής, μεγάλη φυσιογνωμία, ένας γλυκός, φιλοσοφημένος ομορφάντρας. Μοιραζόμαστε το τραπέζι και τις σκέψεις μας..greekgastronomyguide.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *