Είναι μία νέα τυροκόμος που αποφάσισε να επενδύσει στον τόπο της για να παραμείνει και να δουλέψει σε αυτόν. Η Γαρυφαλιά Μάνεση, από την Κύθνο, είναι μόλις 24 χρονών και έχει δημιουργήσει το δικό της τυροκομείο, αφού στα 16 της αποφάσισε να ταξιδέψει στα Γιάννενα και να φοιτήσει στη Γαλακτοκομική Σχολή. «Μου αρέσουν πολύ τα ζώα, το τυρί και πάντα με τραβούσε κάτι προς τον κλάδο.

Όταν έμαθα για τη σχολή αποφάσισα να πάω, με σκοπό να επιστρέψω κάποια στιγμή στην Κύθνο και να ανοίξω το δικό μου τυροκομείο, γιατί ήθελα να κάνω κάτι στον τόπο μου», αναφέρει στην «ΥΧ».

Η 24χρονη τυροκόμος προέρχεται από κτηνοτροφική οικογένεια η οποία εκτρέφει κατσίκια και πρόβατα, με αποτέλεσμα η πρώτη ύλη για τα τυριά τους να προέρχεται από τη δική τους εκμετάλλευση. Ωστόσο, όπως τονίζει, «έχουμε συνεργασία και με άλλους κτηνοτρόφους καθώς δεν φτάνει μόνο το δικό μας γάλα».

Η Γαρυφαλιά σήμερα φτιάχνει παραδοσιακά τυριά της Κύθνου, όπως κοπανιστή, τρίμμα, ξινό, τυροβόλι, ενώ φτιάχνει επίσης κρασοτύρι και γραβιέρα. Στην προσπάθεια αυτή δεν είναι μόνη της, καθώς δημιούργησε το τυροκομείο μαζί με την αδερφή της, Φιλίππα, η οποία έχει αναλάβει τα λογιστικά και το μάρκετινγκ, αλλά και τους γονείς της, που έδωσαν στα παιδιά την πρώτη οικονομική ώθηση.

Το ρίσκο της επένδυσης

Κάθε επένδυση και κάθε νέο ξεκίνημα έχει ένα ρίσκο, η Γαρυφαλιά ωστόσο δεν φοβήθηκε, καθώς είχε προετοιμαστεί καλά. «Αποφοίτησα από τη σχολή το 2013 και μετά έκανα πρακτική στα Τρίκαλα σε ένα εργοστάσιο, πριν εγκατασταθώ πάλι μόνιμα στην Κύθνο». Εκτός από την εμπειρία που είχε λάβει, η Γαρυφαλιά κέρδισε και την υποστήριξη των ανθρώπων του νησιού, οι οποίοι έχουν γευτεί τα προϊόντα της και τα επιλέγουν.

Προώθηση προϊόντων

Τα προϊόντα που δημιουργεί, με την επωνυμία «Παραδοσιακά Προϊόντα-Κύθνιος Τυρός», προωθούνται σε μαγαζιά εστίασης αλλά και μίνι μάρκετ της Κύθνου. Επίσης, οι δύο αδερφές έχουν δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις τους και ένα πωλητήριο των τυριών τους, ώστε να προμηθεύουν και απευθείας τους καταναλωτές του νησιού.

Γαλακτοκομική Σχολή

Μιλώντας για την εκπαίδευση που έλαβε από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, η Γαρυφαλιά τονίζει ότι «μάθαμε πάρα πολλά και αν γινόταν θα ξαναπήγαινα. Οι καθηγητές μας ήταν άψογοι και μας βοήθησαν σε ό,τι και αν χρειαστήκαμε. Ακόμα και τώρα είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν».

Τα επόμενα σχέδιαΗ όρεξη της Γαρυφαλιάς και της αδερφής της δεν σταματούν σε ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Στόχος τους είναι να μεγαλώσουν το τυροκομείο τους και να δημιουργήσουν περισσότερα τυριά, τα οποία θα βγουν και έξω από την Κύθνο.

πηγη ypaithros.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *