agrotes
Σε δύο δόσεις ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 των αγροτών, καθώς και των άλλων επαγγελματιών, αλλά και με ταυτόχρονη καταβολή φόρων, είναι το πιθανότερο σενάριο για το νέο σύστημα που επιβάλλει ο νόμος «Κατρούγκαλου», ενώ καθυστερούν οι διαδικασίες συγχώνευσης όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, κλπ) στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ξεκινήσει με περιθώριο δύο μηνών και λίγων ημερών.
Παράλληλα, τα δύο σημαντικότερα διακυβεύματα που συνδέονται με την ίδρυση του δεύτερου μεγαλύτερου “ταμείου” του Δημοσίου, μετά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους –δηλαδή του ΕΦΚΑ- βρίσκονται προς το παρόν “στον αέρα”. Τα ορθάνοιχτα αυτά διακυβεύματα δεν είναι άλλα από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών αλλά και τον επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων.
Ενώ ο ασφαλιστικός νόμος ο οποίος προβλέπει την ενοποίηση αυτή ψηφίστηκε στις 8/5/2016, έπρεπε να περάσουν πέντε μήνες για να συγκροτηθούν οι πρώτες συντονιστικές ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν να “τρέξουν” -μεταξύ άλλων την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών και τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Έτσι δεν είναι μόνο οι άγριες περικοπές σε επικουρικές, κύριες συντάξεις και μερίσματα που η κυβέρνηση καθυστερεί να φέρει εις πέρας διαιωνίζοντας τις “τρύπες” των ταμείων.
Την ίδια καθυστερήσεις επιδεικνύει και σε σχέση με τις τρεις μεγάλες ανατροπές (ΕΦΚΑ, νέες εισφορές, επανυπολογισμός συντάξεων) οι οποίες υποτίθεται θα απέτρεπαν άγριες περικοπές και στις κύριες συντάξεις.
Πέντε ομάδες εργασίας
Οι ομάδες εργασίας με συμμετοχή στελεχών από όλα τα ταμεία, τις οποίες έχει συγκροτήσει το Υπ. Εργασίας, έχουν επιφορτιστεί με πέντε μεγάλα καθήκοντα
-Την είσπραξης εισφορών μισθωτών και εργοδοτών
-Τις συντάξεις και τον επανυπολογισμό τους
-Τον καθορισμό έδρας, στέγασης, υλικοτεχνικής υποδομής υπηρεσιών του ΕΦΚΑ
-Την κατάρτιση οργανισμού του ΕΦΚΑ.
-Τα συστήματα πληροφορικής.
Διπλός υπολογισμός των εισφορών
Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, ο υπολογισμός των εισφορών για τους επαγγελματίες και τους αγρότες θα γίνει ως εξής:
Οι εισφορές που θα καταβληθούν το α’ εξάμηνο του 2017 θα υπολογιστούν με βάση το 50% του εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2015, δεδομένου ότι οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2016 δεν θα έχουν ακόμη υποβληθεί -εκκαθαριστεί.
Οι εισφορές που θα καταβληθούν το β’ εξάμηνο του 2017 θα υπολογιστούν με βάση το 50% του εισοδήματος που θα δηλωθεί για το 2016. Επίσης, στο β’ εξάμηνο του 2017 θα γίνει επανυπολογισμός των εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν στο α’ εξάμηνο του 2017, με βάση το 50% του εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2016. Έπειτα θα γίνει συμψηφισμός των εισφορών που καταβλήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2017 (με βάση το εισόδημα του 2015) και των εισφορών που έπρεπε κανονικά να υπολογιστούν και να καταβληθούν με βάση το εισόδημα του 2016. Αν προκύπτει θετική διαφορά, τότε ο επαγγελματίας θα καταβάλει το αντίστοιχο επιπλέον ποσό, ενώ, αν είναι αρνητική, θα του επιστρέφεται το αντίστοιχο υπολειπόμενο ποσό.
Ταυτόχρονη καταβολή φόρων – εισφορών
Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι τακτικές πληρωμές των εισφορών θα γίνονται “εναρμονισμένα” με τις τακτικές πληρωμές των φόρων. Αυτό σημαίνει πως ένας επαγγελματίας θα πρέπει την ίδια χρονική στιγμή (π.χ., ανά δίμηνο-τρίμηνο) να καταβάλλει τη “δόση” στο ασφαλιστικό ταμείο του και στην Εφορία. Μια τέτοια πρωτοφανής εμπειρία, πέραν του σοκ το οποίο θα προκαλέσει στους επαγγελματίες, θα απειλήσει με ταυτόχρονη κατάρρευση στα έσοδα τόσο των Ταμείων όσο και του κράτους.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *