neazilandia
Πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13:02 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Ζηλανδία. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS). Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, αλλά για πολλές ζημιές στο Κράιστσερτς καθώς και σε Hanmer Springs, Cheviot και Kaikoura.
Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει τσουνάμι και οι κάτοικοι της ανατολικής ακτής του Νότιου Νησιού θα πρέπει να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη, ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα στη Νέα Ζηλανδία) η νεοζηλανδική υπηρεσία πολιτικής άμυνας.
Το πρώτο κύμα χτύπησε τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας πριν από λίγο.
Η γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,6 Ρίχτερ.
Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός, γίνονται συνεχώς μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν 6,1 Ρίχτερ. Οπως γράφουν χρήστες στα social media, είναι σαν να κουνιέται η γη συνεχώς, χωρίς διακοπή!
Ενώ αρχικά δεν είχε βγει προειδοποίηση για τσουνάμι, στις 2 ώρα Ελλάδος, οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσαν ανακοίνωση και ζητούν από τους πολίτες που είναι κοντά στις ακτές να απομακρυνθούν.
Ο σεισμός σημειώθηκε ενώ εκεί ήταν μεσάνυχτα και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου μάλιστα ακούστηκαν σειρήνες και κάτοικοι βγήκαν κλαίγοντας στους δρόμους.
To Κράιστσερτς (Christchurch), όπου είναι το επίκεντρο, είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2010 η πόλη χτυπήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στην πόλη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, αλλά δεν υπήρχαν θύματα. Στις 22 Φεβρουαρίου 2011 είχε σημειωθεί σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επίσης στην ίδια πόλη, ακολουθούμενος από ισχυρούς μετασεισμούς. Πολλά κτήρια της πόλης κατέρρευσαν εγκλωβίζοντας πολλά άτομα μέσα σε αυτά, ενώ υπήρχαν 185 νεκροί.


madata.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *