%ce%b5%ce%bb%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) καλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών (ΙΣ), για τις διενεργούμενες από αυτήν στατιστικές έρευνες (περιόδου Ιανουαρίου- Αυγούστου 2017), να υποβάλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη 12η ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 24η ώρα της 18ης Δεκεμβρίου 2016. Το Μητρώο αυτό που τηρείται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ισχύσει για οκτώ (8) μήνες, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο 2017.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών έχουν μόνον φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας από 18 έως 67 ετών.
Αποκλειστικά και μόνον, για τη συμμετοχή στην Ετήσια Γεωργική Έρευνα (ΕΓΕ) δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνον γεωπόνοι (γεωτεχνικοί), ιδιώτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής εκπαίδευσης, ηλικίας 22-67 ετών, με γνώση Η/Υ (Microsoft Office Excel).
Οι ΙΣ που θα επιλεγούν υπάγονται στις διατάζεις των άρθρων 36, 39 και 41 του Ν. 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις Φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις».
Στην περίπτωση που συνταξιούχοι της παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 ενταχθούν στο Μητρώο και αναλάβουν εργασία, η καταβολή της σύνταξης τους ή των συντάξεων τους, κύριων και επικουρικών, αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους, δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης (άρθρο 20 παρ. 2 του Ν. 4387/2016)
Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων δημόσιων οργανισμών, καθώς και υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής σε αυτά τα Μητρώα.
Το έργο του ΙΣ περιλαμβάνει την έγκαιρη, πλήρη και σωστή συλλογή στατιστικών στοιχείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα στοιχεία συλλέγονται, κυρίως, με προσωπικές συνεντεύξεις, στο χώρο των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων, με ειδικά, κατά έρευνα, ερωτηματολόγια.
Για τους ΙΣ που θα απασχοληθούν στην ΕΓΕ, το έργο τους περιλαμβάνει την έγκαιρη, πλήρη και σωστή συλλογή στατιστικών στοιχείων της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας (ΕΓΕ). Η συλλογή γίνεται από διοικητικές πηγές (Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, ΟΠΕΚΕΠΕ, Δ/νση Αλιείας, Δ/νση Κτηνιατρικής, Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων κ.λπ.), καθώς και από όποια άλλη πηγή τα διαθέτει, με επισκέψεις στο χώρο τους και με τη συμπλήρωση βοηθητικών ερωτηματολογίων (σε αρχεία excel).
Οι ΙΣ λαμβάνουν υποχρεωτικά μέρος σε μη αμειβόμενα σεμινάρια για την εκπαίδευσή τους, όσον αφορά την ορθή συμπλήρωση των ερωτηματολογίων κάθε έρευνας που θα συμμετέχουν.
Με την αποδοχή της ανάθεσης έργου οι επιλεγέντες ΙΣ δεσμεύονται -εγγράφως- για την καλύτερη δυνατή και έγκαιρη εκτέλεση του στατιστικού έργου που αναλαμβάνουν και για την τήρηση του στατιστικού απορρήτου των στοιχείων που θα χειριστούν.
Η επιλογή Ιδιωτών Συνεργατών γίνεται με ένα σύστημα βαθμολόγησης τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα των ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ και το οποίο ανακοινώνεται στην Ανακοίνωση-Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στις διενεργούμενες από την ΕΛΣΤΑΤ έρευνες.
Κάθε ΙΣ αξιολογείται για το έργο που αναλαμβάνει, από το αρμόδιο για την έρευνα Τμήμα, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου του. Η επιβεβαίωση καλής εκτέλεσης του έργου του, από το αρμόδιο Τμήμα, είναι ένα από τα βασικά κριτήρια, για τη συνέχιση της απασχόλησής του ως ΙΣ στην ΕΛΣΤΑΤ στο παρόν μητρώο.
Η αμοιβή των ΙΣ καθορίζεται σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες μέτρησης του έργου τους και προκαθορισμένης αμοιβής ανά μονάδα έργου. Η αμοιβή για τη συλλογή ερωτηματολογίων γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που παραδίδει έγκαιρα κάθε ΙΣ.
Η αμοιβή για κάθε συλλεχθέν και ορθά συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο έχει υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ με βάση το μέσο χρόνο που απαιτείται για τη συλλογή ενός ορθά συμπληρωμένου ερωτηματολογίου και δύναται να αναπροσαρμόζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, πριν την έναρξη λειτουργίας του κάθε Μητρώου.
Η καταβολή της αμοιβής των ΙΣ πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση, την παράδοση της εργασίας τους και τον έλεγχο ορθότητας και πληρότητας που διενεργείται από τα αρμόδια Τμήματα και Δ/νσεις της ΕΑΣΤΑΤ.
Η παροχή υπηρεσιών των ΙΣ στην ΕΑΣΤΑΤ σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΑΣΤΑΤ (ΦΕΚ 2390/Β’/28.08.2012).
Επισημαίνεται ότι η ΕΑΣΤΑΤ είναι αναρμόδια για τον καθορισμό του καθεστώτος ανεργίας (όπως σε θέματα ΟΑΕΔ) που αφορά όσους απασχοληθούν ως Ιδιώτες Συνεργάτες.
Οι αιτήσεις, για την εγγραφή στο νέο Μητρώο ΙΣ, θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΑΣΤΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.statistics.gr, στην κεντρική σελίδα του Portal, θεματική ενότητα ΕΛΣΤΑΤ, ένδειξη «Ιδιώτες Συνεργάτες ΕΛΣΤΑΤ».
Επίσης, για απευθείας πρόσβαση, η διεύθυνση URL είναι η: https://drca.statistics.gr/pls/htmldb/f?p=472000:5558
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν στην Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωσή τους τη διαθεσιμότητα τους σε χρόνο, την Περιφερειακή Ενότητα και τους Δήμους στους οποίους θα απασχοληθούν, καθώς και την κατηγορία των ερευνών στην οποία θα λάβουν μέρος, αν επιλεγούν.
Για τους ενδιαφερόμενους που δε διαθέτουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και Internet ή δε γνωρίζουν το χειρισμό Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης και από την Κεντρική Υπηρεσία της ΕΛΣΤΑΤ {Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης – Τμήμα Επιθεώρησης και Ιδιωτών Συνεργατών}, καθώς και από τις Υπηρεσίες Στατιστικής Νομών.
Οι ενδιαφερόμενοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε προηγούμενα Μητρώα θα πρέπει να υποβάλουν νέα Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση εγγραφής.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της Αίτησης- Υπεύθυνης Δήλωσης, θα πρέπει να διαθέτουν και, όταν τους ζητηθεί, να υποβάλουν, άμεσα, πλήρη δικαιολογητικά, τα οποία περιγράφονται στις οδηγίες υποβολής στην Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, καθώς και στην αναλυτική σχετική Ανακοίνωση η οποία ευρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, όπως αναφέρεται ανωτέρω.
Πριν την υποβολή της αίτησής τους, όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διαβάσουν την αναλυτική σχετική Ανακοίνωση – Πρόσκληση στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία περιέχει σημαντικές και επικαιροποιημένες πληροφορίες και επισημάνσεις.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, που δεν καλύπτεται από αυτό το κείμενο και από τις οδηγίες συμπλήρωσης της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Επιθεώρησης και Ιδιωτών Συνεργατών, στα τηλέφωνα 213 135 3035 – 3050 – 3068 – 2182.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ
Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *