Lagoon at Saint Varvaros unspoiled nature site in western Greece.

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Σε εργοτάξιο και βιομηχανική περιοχή αναμένεται να μετατραπούν (και) πολλά ρέματα-μικροί ποταμοί στην Αιτωλοακαρνανία! (εκτός από τα βουνά, τις λίμνες και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις).
 
1. Εκδόθηκε την Τρίτη 9-7-2024 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου (ΜΥΗΕ) ισχύος 1,3ΜW στο ρέμα Νήσσης, στην Τ.Κ. Δρυμού του δήμου
Ακτίου Βόνιτσας:
 

‼ Κατά της ανωτέρω Απόφασης, επιτρέπεται, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2, του άρθρου 1, του Νόμου 2503/1997, να ασκηθεί προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών.

 

📣📣 Καλούμε τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας να υπερασπιστεί νομικά και άμεσα τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των δημοτών του, όπως έπραξαν  τον Αύγουστο του 2023 οι Δήμοι Θέρμου και Ναυπακτίας κατά ΑΕΠΟ για 2 αιολικούς σταθμούς. Υπενθυμίζεται ότι είχε παρθεί ομόφωνη αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 31-5-2023.


Πότε θα τηρηθούν τα αυτονόητα και πότε θα πάψει να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η τοπική κοινωνία σε τέτοια ζητήματα;…

 

 • Το σχεδιαζόμενο ΜΥΗΕ Νήσσης θα υλοποιηθεί εντός του πανέμορφου και γνωστού φαραγγιού του ρέματος Νήσσης, στους καταρράκτες (!) του Τρύφου Ξηρομέρου.

Η υδροληψία του υδροηλεκτρικού σταθμού θα γίνει ακριβώς στην βάση των καταρρακτών του Τρύφου, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι μέσω μικρής πεζοπορικής διαδρομής και επισκέψιμοι κάθε καλοκαίρι από πολύ κόσμο που καταφθάνει εκεί για να απολαύσει το μπάνιο του…

 

Σημαντικά:

1) Τα ΜΥΗΕ έχουν πολύ χαμηλή απόδοση, πρόκειται ουσιαστικά για μη βιώσιμες επενδύσεις και υποβαθμίζουν τα εύθραυστα ποτάμια οικοσυστήματα. Παρόλα αυτά, λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους από επιδοτήσεις!
 
2) Τα ΜΥΗΕ απαιτούν εκτροπή από την κοίτη των ρεμάτων για μήκος εκατοντάδων μέτρων της μεγαλύτερης ποσότητας του υδάτινου δυναμικού του ρέματος, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς επισημαίνουν τον κίνδυνο καταστροφής των υδάτινων ενδιαιτημάτων και αλλαγής της παρόχθιας βλάστησης.
 
3) Εκτός από τις παρεμβάσεις στη ροή των ρεμάτων και τις παράλληλες συνέπειες στις περιοχές (απονέκρωση του ρέματος, παρεμβάσεις στις κοίτες των ρεμάτων, φαινόμενα κατολισθήσεων και ραγδαίες αλλαγές στο τοπίο) επισημαίνεται και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού από τις εταιρείες που λαμβάνουν την άδεια παραγωγής και οι οποίες κατέχουν ταυτόχρονα και την άδεια χρήσης του νερού. Η άδεια χρήσης νερού είναι στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας ενός ΜΥΗΕ, που εκδίδεται μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
 

4) Τα υπό μελέτη έργα πρέπει να απορριφθούν συνολικά, καθώς δεν αποτελούν βιώσιμη, φιλοπεριβαλλοντική επένδυση σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία στην πρόσφατη έκθεσή της για την Βιώσιμη Χρηματοδότηση (σελ. 226, 465) συστήνει να αποφεύγεται εντελώς η κατασκευή Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών.

Επιπλέον, συστήνει να διασφαλίζεται α) η εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού (όπως περιγράφεται στην Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΚ) και β) να έχει πραγματοποιηθεί εκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο ή στο επίπεδο της λεκάνης απορροής. Συνεπώς, τέτοιες μελέτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλες τις προγραμματιζόμενες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στη λεκάνη.
 
5) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 13-3-2024 ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ, λόγω μη ολοκλήρωσης της αναθεώρησης των σχεδίων για τα ύδατα: 

 Καλούμε:

 τις αρμόδιες δασικές και λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες να μην προσυπογράψουν στην περεταίρω καταστροφή του περιβάλλοντος, να υπηρετήσουν τα καθήκοντα τους με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, καταθέτοντας τεκμηριωμένη αρνητική γνωμοδότηση…

Από xiromeropress