στανη
Από πρόστιμα και πολυέξοδες πολλές φορές γραφειοκρατικές διαδικασίες απαλλάσσονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας αλλά και όλης της χώρας, μετά την πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου να λύσει οριστικά το ζήτημα των πρόχειρων καταλυμάτων που χρησιμοποιούν και για τα οποία η πολιτεία ζητούσε να υπάρχει άδεια.
Το ζήτημα είχε θέσει παλαιότερα στον υπουργό ο βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας, καθώς και ο βουλευτής Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος (φωτ.), ενώ ο κ. Αποστόλου είχε την ευκαιρία να ακούσει και τα σχετικά παράπονα των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα.
Πέρα από τους ιδιοκτήτες μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων, με βουστάσια ή χοιροστάσια, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν άδεια για το σύνολο των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν, η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, χρησιμοποιούν πρόχειρα καταλύματα, για τα οποία δεν μπορούν να μπουν στις χρονοβόρες και πολυέξοδες διαδικασίες έκδοσης άδειας.
Το θέμα είχε τεθεί πολλές φορές στο παρελθόν στους κατά καιρούς υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν δοθεί επανειλημμένα υποσχέσεις, αλλά λύση δεν δινόταν, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων να συνεχίζεται.
Τελικά, ο κ. Αποστόλου εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου 4056 του 2012, με την οποία λύνεται το ζήτημα οριστικά.
Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι τα πρόχειρα καταλύματα των κτηνοτρόφων δεν υποχρεούνται σε άδεια και ότι τα υλικά κατασκευής τους δεν περιορίζονται μόνο στη «δομική ξυλεία», αλλά επεκτείνονται πλέον σε όλα τα είδη υλικών ακόμα, και δομικών. Απαγορεύεται μόνο ο δομικός σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «ο κυβερνητικός προσανατολισμός είναι προς την επίλυση των ασαφειών και των κενών νόμου που υπάρχουν κρατώντας δέσμιους επαγγελματίες χωρίς να δίνουν λύσεις στα καθημερινά πρακτικά ζητήματα αλλά μόνο συσσωρεύοντας γραφειοκρατικά κωλύματα. Τα πρόχειρα καταλύματα προωθούν τις ανάγκες της εκτατικής μορφής κτηνοτροφίας και των μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Λύνουν στην πράξη μεγάλα πρακτικά ζητήματα κτηνοτρόφων και τους απαλλάσσουν από την περιττή και πολυέξοδη γραφειοκρατία. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο υπουργός έλυσε πλέον οριστικά το ζήτημα που ταλανίζει χρόνια τους κτηνοτρόφους», κατέληξε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μενέλαος Κατσαμπέλας
www.eleftheria.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *