ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Το ημερολόγιο έγραφε 1888, όταν ο Γιώργος και ο Ευστάθιος Καρέλιας, ιδρύουν μια καπνεμπορική επιχείρηση με σκοπό να προμηθεύουν την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές με καπνό που πουλούσαν μέσα σε χάρτινα σακουλάκια.
Άνθρωποι εύστροφοι και διορατικοί είχαν διαπιστώσει το «κενό» στην αγορά της Καλαμάτας, που δεν ήταν καπνοπαραγωγική περιοχή και έτσι σκέφθηκαν να μεταφέρουν με καϊκια τα καπνά από το Αγρίνιο και τη Λαμία για να καλύπτουν τις ανάγκες.

Η πρώτη σιγαροποιητική μηχανή στην Ελλάδα
Τα τσιγάρα δεν υπήρχαν τότε με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα. Η μορφή αυτή έγινε αρχικά γνωστή το 1916, όταν ο Ανδρέας Καρέλιας αγοράζει την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή» και το πρώτο της τσιγάρο φέρει την επωνυμία «Πετρόμπεης Σιγαρέτα Αφοί Καρέλια».
Το 1929, η εταιρία αναδεικνύεται στην 29η θέση των ελληνικών βιομηχανιών καπνού. Το 1932, βρέθηκε στην ένατη θέση μεταξύ των 164 καπνοβιομηχανιών επεξεργαζόμενη 131.105 κιλά καπνού και τον επόμενο χρόνο, το 1933, διατηρήθηκε στην ίδια θέση, μεταξύ όμως των 140 καπνοβιομηχανιών, ενώ φαίνεται ότι κέρδισε μερίδιο στην αγορά, αφού επεξεργάστηκε 136.788 κιλά καπνού.
Η πραγματική επανάσταση όμως έρχεται το 1957, όταν κυκλοφορεί το κλασικό πλέον «Καρέλια Φίλτρο» στην περίφημη κασετίνα που γνωρίζει εντυπωσιακή επιτυχία.
Διεθνείς συνεργασίες
Το 1976, η ΚΑΡΕΛΙΑ έγινε ο επίσημος παρασκευαστής της R.J. Reynolds (της σημερινής Japan Tobacco International) στην Ελλάδα, με την παραγωγή και τη διανομή του σήματος Winston και, ακολούθως, το 1981, του σήματος Camel.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η ΚΑΡΕΛΙΑ μετεξελίχθηκε, από ελληνική εταιρεία, σε διεθνή όμιλο που απασχολεί 465 άτομα και που επωφελείται από ένα ισχυρό δίκτυο διανομής.
Οι «χαμηλών τόνων» ιδιοκτήτες
Το κοινό χαρακτηριστικό της οικογένειας είναι πως δεν αγαπούν τη δημοσιότητα. Οι γιοι του Γιώργου Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης που βρίσκονται πλέον στην ηγεσία της εταιρίας μαζί με τη μητέρα τους, τη δυναμική Βικτώρια Καρέλια, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στην εταιρία ενώ όλοι θυμούνται πως από μικρά παιδιά ήταν μέσα στο εργοστάσιο περνώντας από όλα τα τμήματα της παραγωγής.
Η αλήθεια των αριθμών
Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τσιγάρων της Ελλάδας. Πλέον, εξάγει τα προϊόντα της σε 70 και πλέον χώρες του κόσμου (στη Δυτική και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, αλλά και στην Άπω Ανατολή).
Ωστόσο, η εταιρία Καρέλιας, πλέον δεν απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα μόνο για τις επιχειρηματικές της επιτυχίες αλλά και για τα εξαιρετικά γενναιόδωρα bonus που δίνει κάθε χρόνο στους εργαζόμενούς της. Σε ρόλο Άγιου Βασίλη, ο Ανδρέας Καρέλιας, συνηθίζει τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρίας να ανακοινώνει τα πακέτα παροχών στους εργαζόμενούς του, που ξεπερνούν κάθε φαντασία για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς.
Τα «διαστημικά» μπόνους!

Πρωτοχρονιάτικο δώρο από επίδομα γαλοπούλας ύψους 200 ευρώ ανά εργαζόμενο, bonus 800 ευρώ για όποιον δεν έλειψε ούτε μια ημέρα από τη δουλειά του, έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 2600 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους και σειρά άλλων παροχών κυρίως για εργαζόμενους με παιδιά που σπουδάζουν, είναι μερικά μόνο από τα bonus των σχεδόν 3 εκατ. ευρώ που αποτελούν τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα της κρίσης, που κοιτά με απορία τους εργοδότες που τιμούν τη δουλειά και τους συνεργάτες τους…
makeleio.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *