Μια εντυπωσιακή εικόνα που έβγαλε ο Έλληνας φωτογράφος Χρήστος Καπλάνης το 1926 στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας έχει ξαναφτιαχθεί με χρώμα και έχει ήδη γίνει viral σε όλο το διαδίκτυο.

Η φωτογραφία, η οποία έχει επανασχεδιαστεί για να προσθέσει χρώμα, λήφθηκε ένα πρωινό το καλοκαίρι του 1926 σε μια εποχή που η Ελλάδα εξακολουθούσε να συνέλθει από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Ήταν μια εποχή που η Αθήνα, μαζί με άλλες ελληνικές πόλεις, προσπαθούσε να αντιμετωπίσει κοινωνικά και οικονομικά  μια τεράστια εισροή προσφύγων από τη Σμύρνη, τον Πόντο και αλλού στον ελληνικό χώρο.

Οι χρήστες των κοινωνικών μέσων σχολιάζουν δύο βασικά πράγματα, τα οποία ξεχωρίζουν,  το πρώτο είναι ότι ο ενδυματολογικός κώδικας τότε ήταν πολύ πιο επίσημος και κομψός. Σχεδόν όλοι οι άνδρες που κάθονται στην πλατεία Συντάγματος πίνοντας τον καφέ τους φορούν όμορφα κοστούμια. Και δεύτερον, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσετε ότι υπάρχουν μόνο τρεις γυναίκες μεταξύ των εκατοντάδων ανδρών.

Σαφώς, ήταν μια εποχή πολύ πριν από την έναρξη της απελευθέρωσης των γυναικών στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια όμορφη φωτογραφία ενός χαμένου χρόνου στην Αθήνα, μια εποχή που η ζωή ήταν πολύ πιο αργή – και πολύ πιο κομψή.

Η ΠΗΓΗ

Από xiromeropress