Η κυβέρνηση εντοπίζοντας το πρόβλημα που δημιουργεί ο υπολογισμός με τα τεκμαρτά εισοδήματα, άλλαξε άμεσα προς το ευνοϊκότερο, την πρώτη και την δεύτερη κλίμακα των εισοδηματικών κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα. Παράλληλα η αίτηση θα υποβάλλεται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ που δημιουργείται στην διεύθυνση koinonikomerisma.gr. Τα παραπάνω αποκάλυψαν τα dikaiologitika news από την Τρίτη 21/11
Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika news, η κυβέρνηση βλέποντας το πρόβλημα που δημιουργείται και για να μην μείνουν εκτός δικαιούχοι, ιδιαίτερα , διιόρθωσε άμεσα την πρώτη κλίμακα των εισοδηματικών κριτηρίων. Η αλλαγή θα αφορά όλες τις κατηγορίες δικαιούχων νοικοκυριών. Δηλαδή για παράδειγμα για τα μονοπροσωπα νοικοκυριά η κλίμακα που θα αλλάξει είναι αυτή των 3.000 ευρώ.
Κι αυτό θα συμβεί διότι στην κυβέρνηση εντόπισαν ότι εάν ληφθούν υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα, τότε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και απλοί φορολογούμενοι με πάρα πολύ χαμηλά δηλωθέντα ετήσια εισοδήματα θα εμφανίζονται με πλασματικά υψηλά ετήσια εισοδήματα, πολύ μεγαλύτερα από τα πραγματικά, δεδομένου ότι το ελάχιστο ποσό τεκμαρτού εισόδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη γι’ αυτούς θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και σε 3.000 ευρώ για τους άγαμους.
Αν συνέβαινε αυτό τότε τα συγκεκριμένα νοικοκυριά και μεμονωμένα πρόσωπα, αντί να εισπράξουν ποσά μερίσματος της τάξεως των 450-900 ευρώ, που δικαιούνται κανονικά, είτε θα ξεπερνούσαν τα ισχύοντα για τις περιπτώσεις τους ανώτατα εισοδηματικά όρια και δεν θα λάμβαναν καθόλου «κοινωνικό μέρισμα» είτε θα ανέβαιναν σε υψηλότερα κλιμάκια ετησίου οικογενειακού εισοδήματος στα οποία αντιστοιχούν ποσά μερίσματος σημαντικά μειωμένα, στα επίπεδα των 250-500 ευρώ. Το λάθος οφείλεται στα στοιχεία που, τραβήχτηκαν από το TAXIS όπου έδειξαν χιλιάδες δικαιούχους στην κατώτερη κλίμακα των κριτηρίων. Οι δικαιούχοι αυτοί όμως, μετά από έλεγχο του οικονομικού επιτελείου, ήταν φορολογούμενοι κάτοικοι του εξωτερικού.
Π.χ. ένας άγαμος φορολογούμενος που ζει μόνο του σε ένα υπόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ. και δεν έχει δικό του εισόδημα εμφανίζεται φέτος με τεκμαρτό εισόδημα 4.000 ευρώ, το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή του ελαχίστου τεκμηρίου διαβίωσης των 3.000 ευρώ, το οποίο προβλέπεται γι’αυτόν, κι από την προσθήκη του τεκμηρίου της κατοικίας, το οποίο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ (50 τ.μ. Χ 40 ευρώ ανά τ.μ.). Αν ίσχυαν οι προηγούμενες εισοδηματικές κλίμακες, τότε ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα δικαιούτο «κοινωνικό μέρισμα» 350 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στην κλίμακα εισοδήματος των 3.001 – 6.000 ευρώ. Τώρα με τη διεύρυνση του πρώτου εισοδηματικού κλιμακίου από τα 3.000 στα 5.000 ευρώ, ο συγκεκριμένος δικαιούχος του «μερίσματος» θα εισπράξει 450 ευρώ, διότι το ποσό που δικαιούται είναι αυτό που αντιστοιχεί στην κλίμακα εισοδήματος από 0 έως 5.000 ευρώ.
Έτσι πάντα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologtika.gr η κυβέρνηση βλέποντας το πρόβλημα αυτό διόρθωσε άμεσα, σίγουρα την πρώτη και την δεύτερη κλίμακα.
Επίσης αν και πολύ είχαν προ-τρέξει να επικοινωνήσουν ότι οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω του TAXISnet και αναρτούσαν μέχρι και υπερσυνδέσμους στην αίτηση που είχε δημιουργηθεί για την χορήγηση του 2014, η πλατφόρμα που θα δεχτεί τις αιτήσεις των πολιτών θα είναι το koinonikomerisma.gr, όπου έχει αναπτυχθεί από την ΗΔΙΚΑ. Το σύστημα παραμένει κλειστό ενώ με την κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίζεται και η ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων.\
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *