Στην τελική ευθεία είναι οι αποφάσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα λάβουν τον Χριστουγεννιάτικο μποναμά, κάτι όμως που ούτε στην κυβέρνηση όμως δεν έχουν κατασταλάξει αφού οι διαπραγματεύσεις για τις κοινωνικές ομάδες που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα, δεν έχουν ολοκληρωθεί με τους θεσμούς
Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika news το ανώτατο πόσο όποιοι να και είναι οι δικαιούχοι που θα δοθεί, θα ανέρχεται στα 800 ευρώ, ενώ θα αποκλιμακώνεται ανάλογα το εισόδημα.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες το μέρισμα των 1,2 δισ.ευρω θα διανεμηθεί εκτός από οικονομικά αδύναμους, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά και στο λεγόμενο Bufffer. Το «μαξιλάρι» ασφαλείας αναμένεται να ενισχυθεί από το κοινωνικό μέρισμα. Όπως άλλωστε έχουν προαναγγείλει και υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής κ. Χουλιαράκης, η Ελλάδα θα επιχειρήσει να οικοδομήσει ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα που θα επιτρέψει την ασφαλή έξοδο στις αγορές χωρίς νέα προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά και τη δημιουργία ενός μαξιλαριού (12 έως 15 δισ. ευρώ) που θα λειτουργήσει ως δημοσιονομικό εργαλείο σταθεροποίησης. Με αυτό το σκοπό το υπεροπλεόνασμα αναμένεται να ενισχύσει το λεγόμενο Buffeer.
Όσο αφορά το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων αναμένεται να ενισχυθεί από ένα μέρος του ποσού των 400 εκατ . ευρώ που θα δαπανηθεί. Παράλληλα ΄΄οπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ένα μέρος θα διατεθεί σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του δημοσίου.
Όσο αφορά τα κριτήρια για τους οικονομικά αδύναμους δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις αλλά όπως διαμηνύουν από το κυβερνητικό επιτελείο στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμη και μεσαία στρώματα. Αν υπολογίσουμε ότι οι αιτούντες δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ανέρχονται σε περίπου 260.000 το ποσό που θα λάβουν οι πολίτες πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας θα ανέρχεται σε μόλις 208 εκατ. ευρω. Άρα το επίδομα δεν θα έχει τα εισοδηματικά κριτήρια του ΚΕΑ αλλά πολύ ευρύτερα και δημοσιεύματα που παραθέτουν τα εισοδηματικά αυτά κριτήρια, απλά θέλουν να «πιάσουν απλά τα σίγουρα.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική αφού οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και το μόνο πραγματικό γεγονός είναι ότι πρόθεση της κυβέρνησης, είναι ότι το εφάπαξ κοινωνικό μέρισμα, να μοιραστεί σε ευρεία κοινωνικών στρωμάτων που έχει πληγεί από την κρίση. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι όμως δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό αφού ενισχύθηκαν πέρσι από το εφάπαξ επίδομα, μπορεί όμως εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα οριστούν να ενισχυθούν και αυτοί.
Βασική προτεραιότητα όμως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι αφού στην πλειοψηφία τους δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα δεν ενισχύονται από καμία επιδοματική πολιτική εκτός εξαιρέσεων και αριθμούν και πάνω από 500.000, παρά την μείωση της ανεργίας.
Πάντως αν και γράφονται πολλά μένουν ελάχιστες ημέρες ώστε να μάθουμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη ποιοι θα λάβουν το πολυπόθητο κοινωνικό μέρισμα, οι «σειρήνες» στο διαδίκτυο πυροβολούν με παραπληροφόρηση τους δυνητικά ωφελούμενους….
Αντωνόπουλος Γιώργος
dikaiologitika.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *