Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑΚοινωνικό μέρισμα 2020: Πότε θα δοθεί – Οι δικαιούχοι και η αίτηση

Κοινωνικό μέρισμα 2020: Πότε θα δοθεί – Οι δικαιούχοι και η αίτηση


Χριστουγεννιάτικος… μποναμάς για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά καθώς εξετάζεται η καταβολή έκτακτου επιδόματος Χριστουγέννων.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών τον Οκτώβριο, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις περί τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διευκρινίζουν πως το επίδομα, εφόσον υλοποιηθεί, θα καταβληθεί έως τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι «13η σύνταξη», αλλά ένα εφάπαξ ποσό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα, ανάλογα με την πορεία των εσόδων το επόμενο δίμηνο, κυβερνητική επιδίωξη είναι να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν ομαλότερος ο δρόμος στο κομμάτι της οικονομίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ύψος του επιδόματος δεν θα κυμαίνεται στα επίπεδα της σύνταξης, αλλά θα είναι χαμηλότερο και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Εξάλλου από τα μέσα του Οκτωβρίου και μετά 1,1 εκατ. συνταξιούχοι θα εισπράξουν εφάπαξ τα αναδρομικά.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Έτσι, στο διάστημα από τις 14 έως 26 Οκτωβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί – εφάπαξ – στους παλαιούς συνταξιούχους το 1,4 δισ. ευρώ, με την οριστική ημερομηνία πληρωμής να οριστικοποιείται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με τροπολογία θα πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ (496 εκατ. για την ακρίβεια) στους συνταξιούχους του Δημοσίου και 892 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν αναδρομικά για το 11μηνο 2015-2016.

Το μεσοσταθμικό ποσό για όλους τους συνταξιούχους κινείται στα 1.300 με 1.500 ευρώ και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το λάβουν και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων.

Για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληροί δυο βασικές προϋποθέσεις:

Πρέπει να είναι παλαιός συνταξιούχους δηλαδή να έχει υποβάλλει την αίτηση συνταξιοδότησής του πριν από τις 13 Μαίου του 2016 και

Πρέπει να είχε το 2012 ή όταν βγήκε η σύνταξή του (σε κάθε περίπτωση πριν τον Μάιο του 2016) άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά.

Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή αγρότες του πρώην ΟΓΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι ΙΚΑ που δεν έφτασαν τα 1.000 ευρώ κ.ά. δεν έχουν να περιμένουν κάτι, καθώς οι επιστροφές αφορούν μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι τα καταργημένα δώρα ή τις επικουρικές.

Αντίθετα, έχουν λαμβάνει 1,1 εκατ. παλαιοί συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά. Όσο υψηλότερο μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα είχε ο συνταξιούχος, τόσο υψηλότερα αναδρομικά θα λάβει.

Πηγή: xristika.gr