%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%85%ce%b8%ce%bf%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1
Σήμερα θα φτιάξουμε κολοκυθόπιτα παραδοσιακή και στριφτή που η γεύση και η μυρωδιά της τρελαίνει τον ουρανίσκο μας!
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ!
1 Φλιτζάνα νερό
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 αυγό (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας λάδι
κιλό αλεύρι περίπου
Υλικά για τη γέμιση
1 μέτριο κίτρινο κολοκύθι
4 φλιτζάνες ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
2 φλιτζάνες λάδι
1 αυγό για να αλείψουμε την πίτα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ταυτόχρονα ζυμώνουμε το μείγμα. Το ζυμάρι μας δεν θα πρέπει να είναι μαλακό αλλά ούτε και πολύ σφικτό. (Το αλεύρι που αναγράφετε στα υλικά είναι πολύ για τη ζύμη. Όσο περισσέψει το χρησιμοποιούμε για το άνοιγμα των φύλλων). Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί περίπου 30 λεπτά και το χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια ένα για κάθε φύλλο. ( 12 με 13 φύλλα). Όσο το ζυμάρι ξεκουράζεται καθαρίζουμε και τρίβουμε το κολοκύθι σε ψιλό τρίφτη. Πατάμε το τριμμένο κολοκύθι για να φύγει ένα μέρος από τα υγρά του. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλλα, και τα ανακατεύουμε. Ανοίγουμε όλα τα φύλλα όσο πιο ψιλά μπορούμε και μετά αρχίζουμε να τα γεμίζουμε. Παίρνουμε ένα φύλλο το διπλώνουμε στη μέση έτσι ώστε να γίνει ένα ημικύκλιο και με ένα κουτάλι το βρέχουμε με λάδι. Στην κυκλική πλευρά του βάζουμε τη γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο προς την ευθεία πλευρά του έτσι ώστε να γίνει σαν μπαστούνι. Βάζουμε το μπαστούνι σε καλά λαδωμένο ταψί. Παλιά βάζαμε την πίτα σε στρόγγυλο ταψί στρίβοντας τα φύλλα σύμφωνα με την περίμετρο του ταψιού. Σ’ αυτό οφείλει η κολοκυθόπιτα το χαρακτηρισμό της ως στριφτή. Σήμερα τη βάζουμε συνήθως σε τετράγωνο ταψί. Πριν την ψήσουμε την αλείφουμε με αυγό. Την ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Σερβίρεται σκέτη ή και με άχνη ζάχαρη.
πηγή thrakiki.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *