Με την… απορία έχουν μείνει οι αγρότες, γιατί παρά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ολοκλήρωση της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα του 2020, αλλά και την ολοκλήρωση του ελέγχου ορθότητας του υπολογισμού πληρωμής της εκκαθάρισης καθεστώτος Βασικής Ενίσχυσης, του πρασινίσματος και του καθεστώτος Νέων Γεωργών έτους 2020, οι ίδιοι είδαν τα ποσά «πετσοκομμένα» και μάλιστα χωρίς εξήγηση.
Πρόκειται για το δεύτερο «χτύπημα» μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς στις 8 Δεκεμβρίου, το Infonews24 είχε αναδείξει το θέμα των προστίμων που επέβαλλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να εξηγεί καν και σε άλλες επιβάλλοντας πρόστιμα ακόμη και ύψους 70.000€!
Σήμερα, λοιπόν, μία δυσάρεστη «έκπληξη» περίμενε και πάλι τους αγρότες, καθώς από την καταβολή των δικαιωμάτων έλειπαν ποσά της τάξης του 10% με 15%.
Μιλώντας στο Infonews24, ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής Κλωνάρης Λιούτας, υπογράμμισε ότι αυτό που ειπώθηκε είναι πως έγινε λάθος με τα δικαιώματα των νέων αγροτών και των νεοεισερχομένων, δόθηκαν περισσότερα χρήματα σε αυτούς και δεν έφταναν για τους υπόλοιπους και πως οι πληρωμές θα γίνουν σε μελλοντικό χρόνο.
«Υπάρχει ένα σκοτάδι γύρω από την υπόθεση και οι παραγωγοί είναι αναστατωμένοι,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούτας, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν έχουν δοθεί υπεύθυνες απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατεί.
«Η ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ελλιπής και τις περισσότερες φορές δεν σηκώνουν καν το τηλέφωνο. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για παρακρατήσεις από τα πρόσφατα πρόστιμα. Περνάει από το μυαλό μου ότι μπορεί να είναι παρακρατήσεις και από το πακέτο Χατζηγάκη, γιατί υπήρχε έντονη φημολογία τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα γιατί ως παραγωγοί δεν πληρωθήκαμε το σύνολο του ποσού,» υπογράμμισε ο κ. Λιούτας.
Ωστόσο, υπάρχει και κάτι που λέγεται «καρτέλα του αγρότη», στην οποία θα πρέπει να δίνεται πλήρης αναφορά στον κάθε αγρότη, για τις πληρωμές του, για τα τυχόν πρόστιμα και φυσικά για την αιτιολογία των πληρωμών και των προστίμων.
Γίνεται, όμως, έτσι; Η απάντηση του κ. Κλωνάρη Λιούτα στο Infonews24, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών:
«Γενικά το ‘τοπίο’ που έχει να κάνει με τις πληρωμές των αγροτών, είναι ‘θολό’ και απαιτεί να έχεις γνώσεις ανωτέρων μαθηματικών. Δεν υπάρχει ενημέρωση. Η ‘καρτέλα του αγρότη’ είναι, πλέον, ένα ωραίο, ‘διακοσμητικό’ εργαλείο. Ούτε επεξηγήσεις υπάρχουν, ούτε χρησιμότητα έχει. Οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν και πρόσβαση, γιατί χρειάζεται να έχεις και σχετικές γνώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Λιούτα, ειπώθηκε πως θα γίνουν πληρωμές σταδιακά μέχρι και το τέλος Ιουνίου πιθανότατα.
«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Δεν θυμάμαι άλλη φορά να έχει γίνει εξόφληση των επιδοτήσεων τέλη Ιουνίου, οπότε και λήγει η προθεσμία» τόνισε ο κ. Κλωνάρης Λιούτας, ο οποίος εκτίμησε πως κάποια, λίγα, χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς τις επόμενες ημέρες, ωστόσο η εξόφληση θα γίνει μετά το Φεβρουάριο.

Infonews24

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *