Ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι από αυτούς που πλήττονται έντονα τα τελευταία χρόνια. Οι ακριβές ζωοτροφές, η αύξηση της τιμής των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, η εξάρτηση από εμπόρους και μεγάλες εταιρείες για την τιμή του γάλακτος, με μικρά περιθώρια κέρδους για τους κτηνοτρόφους, οδήγησαν πολλούς από αυτούς να εγκαταλείψουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και να ασχοληθούν με άλλα επαγγέλματα.
Ένας από αυτούς είναι ο Αναστάσιος Θεοδωρίδης από το Μαυροδένδρι Κοζάνης.
Ο κ. Θεοδωρίδης από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την εστίαση και στη συνέχεια με χωματουργικές εργασίες, έχοντας φορτηγό στα ορυχεία της ΔΕΗ. Η κρίση όμως και η απολιγνιτοποίηση τον οδήγησαν στο να το εγκαταλείψει και να επιλέξει το 2016 να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία.
Πάντα ήταν από τα άτομα, όπως αναφέρει ο ίδιος στον «Π», που αγαπούσαν την ύπαιθρο και τη ζωή στο χωριό. Έχοντας στην κατοχή του χωράφια που θα του εξασφάλιζαν μέρος των ζωοτροφών, αγόρασε 200 ζώα και ξεκίνησε την μικρή κτηνοτροφική του μονάδα.
Η ζωή του κτηνοτρόφου είναι δύσκολη. Δεν έχει αργίες, δεν έχει διακοπές ή μέρες ξεκούρασης ή ακόμη και να αναρρώσεις σε περίπτωση που είσαι άρρωστος, ειδικά αν δεν μπορεί να υπάρξει βοήθεια από τον οικογενειακό περίγυρο. Τα ζώα χρειάζονται φροντίδα. Ο ίδιος επέλεξε κατά κάποιο τρόπο την παραδοσιακή κτηνοτροφία, βγάζοντας τα ζώα στο βουνό για τροφή, όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν.
Με την κρίση της πανδημίας και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση των εξόδων και το πολύ μικρό περιθώριο κέρδους, οδήγησαν τον κ. Αναστάσιο Θεοδωρίδη να πάρει την απόφαση και να εγκαταλείψει το επάγγελμα.
Όπως μας είπε: «Οι ζωοτροφές έχουν ανέβει στα ύψη. Έφτασα να δίνω 10€ την μπάλα τριφυλλιού, αν και είχα ο ίδιος δικά μου, τα οποία δεν επαρκούσαν. Τα έξοδα δεν περιορίζονται στις ζωοτροφές. Είναι ο κτηνίατρος και ο εμβολιασμός των ζώων που πρέπει να γίνει για να μην υπάρξουν απώλειες, τα έξοδα μετακίνησης στη μονάδα, η οποία είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή, ο καθαρισμός του χώρου των ζώων και πολλά άλλα. Πλέον είναι ασύμφορο να είσαι κτηνοτρόφος, ειδικά μικρής εκμετάλλευσης. Η τιμή στο γάλα μπορεί να ανέβηκε, αλλά και πάλι το κόστος διατήρησης της μονάδας είναι πολύ υψηλό. Δεν γίνεται να δουλεύεις 365 μέρες το χρόνο και να μην έχεις ένα αξιοπρεπές εισόδημα».
Μέσα σε λίγους μήνες, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου και αμέσως μετά, όλα ανέβηκαν σημαντικά. Για παράδειγμα το καλαμπόκι, το οποίο κόστιζε 0,20€ το κιλό τον Σεπτέμβριο και αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, άγγιξε τα 0,40€ το κιλό. Όπως μας είπε ο κ. Θεοδωρίδης δεν υπάρχουν έλεγχοι και οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας είναι πολλές.
Από τα μεγαλύτερα «παράπονα» που εξέφρασε ο κ. Θεοδωρίδης είναι ότι στον κλάδο της κτηνοτροφίας όλοι οι υπόλοιποι καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων και αγαθών τους και το ποσοστό κέρδους τους, εκτός από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Αυτό από μόνο του δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επιβίωσης στις μικρές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες σιγά σιγά αποδεκατίζονται.
Για τους παραπάνω λόγους αποφάσισε να πουλήσει τα ζώα του και να εγκαταλείψει την κτηνοτροφία. Βέβαια δεν είναι εύκολο πλέον κάποιος να πουλήσει το ζωικό του κεφάλαιο, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Σε αυτό στάθηκε τυχερός, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Μετά την κτηνοτροφία και με την έλλειψη θέσεων εργασίας στην περιοχή, αποφάσισε να εργαστεί σεζόν στο νησί της Μύκονου, η οποία διαρκεί από οκτώ έως δέκα μήνες, έχοντας τη θέση υπεύθυνου λειτουργίας πολυτελούς συγκροτήματος.
Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και στο εξής είναι η λήψη των αποφάσεων εκείνων που θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, εξασφαλίζοντας την επισιτιστική επάρκεια κι αυτάρκεια της χώρας, συγκρατώντας παράλληλα τον νεαρό πληθυσμό στην περιφέρεια, ούτως ώστε να παραμείνει ζωντανή η ύπαιθρος. Οι άνθρωποι της υπαίθρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό, ζητώντας μέτρα στήριξης και ανάπτυξης των εκμεταλλεύσεών τους.
Πηγή e-ptolemeos.gr
.e-agrotis.gr

Από xiromeropress