ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Τρέχουν και δεν φτάνουν οι τράπεζες προκειμένου, να καλύψουν το χαμένο έδαφος, καθώς βλέπουν την επίδοσή τους σε «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, στο πρώτο εξάμηνο, να αποκλίνει σημαντικά από τους στόχους που τους έχουν ορίσει οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα την μαζική αποστολή ενημερωτικών, σε δανειολήπτες με οφειλές από προϊόντα καταναλωτικής πίστης που αγνοούνται για… χρόνια από το γκισέ, προτείνοντάς τους μία τελευταία ευκαιρία για οριστική διευθέτηση του χρέους τους, προτού αυτό καταλήξει στις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (distress funds).
Πρόκειται για μια τελευταία ευκαιρία της μορφής «take or leave it», με την οποία θα τους δίνεται η δυνατότητα να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους καταβάλλοντας ένα πολύ μικρό ποσό, το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμη και στο 5% των οφειλόμενων.
Στην… ουρά τα ξένα funds
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά είκοσι δύο ξένα εξειδικευμένα funds κατέθεσαν πρόσφατα μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του πακέτου των «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,52 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ της Eurobank. Τo συγκεκριμένο πακέτο αντιστοιχεί σε 220.000 «κόκκινες» χορηγήσεις των προϊόντων της καταναλωτικής πίστης της Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία επιλογής και να καταρτίσει τη short list με τους επικρατέστερους «μνηστήρες», ο αριθμός των οποίων θα είναι μονοψήφιος.
Ως ύστατη προσπάθεια, η Eurobank, πρόσφερε σε οφειλέτες κούρεμα 95%(!), ζητώντας τους να πληρώσουν μόνο 5% του χρέους,.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για μικρά ποσά (σ.σ. ο μέσος όρος του δανείου είναι μικρότερος των 10 χιλ. ευρώ), υπάρχουν προσδοκίες ότι κάποιοι από τους δανειολήπτες μπορεί να ανταποκριθούν, διευθετώντας οριστικά τις οφειλές τους.
Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, αναμένοντας όμως την έκβαση του εγχειρήματος της Eurobank, το οποίο ως πρώτο θα διαμορφώσει την αγορά τόσο ως προς το προφίλ των ξένων επενδυτών όσο και ως προς τις τιμές πώλησης.
Η Alpha Bank θα μεταβιβάσει πακέτο καταναλωτικών δανείων και απαιτήσεων από κάρτες στη θυγατρική Cepal, στην οποία συμμετέχει η – πρώην ισπανική και νυν νορβηγικών συμφερόντων εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων απαιτήσεων Actua.
Η Attica Bank έχει «καθαρίσει» το χαρτοφυλάκιο της από δάνεια αυτής της κατηγορίας, πουλώντας το πακέτο των πλέον προβληματικών στη βρετανική Aldridge EDC. Εχει κρατήσει ελάχιστα, ειδικών κατηγοριών οφειλετών, βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
Τα εξειδικευμένα funds και οι εταιρείες διαχείρισης θα πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους οφειλέτες να πληρώσουν λίγο μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους, αλλά σε πολλές μηνιαίες ή τριμηνιαίες δόσεις.
Eν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, απηύθυνε σύσταση στις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στέλνοντας μήνυμα στις διοικήσεις ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες καθυστερήσεων.
ΠΗΓΗ mononews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *