Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στην Πορτογαλία εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει εδώ και σχεδόν 24 ώρες την περιοχή Πεδρογκάο Γκραντε στη Λεϊρία. Μια φωτιά που όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε από έναν κεραυνό και η ξηρασία στην περιοχή έκανε τα πράγματα χειρότερα.
Ο απολογισμός της χειρότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της Πορτογαλίας (και μιας από τις χειρότερες παγκοσμίως) είναι τραγικός. 62 νεκροί μέχρι στιγμής. Αλλά δεν θα είναι αυτός ο τελικός απολογισμός. Οι αρχές εκφράζουν φόβους πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100. Οι φωτιά άλλωστε κατακαίει ακόμα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των 600 πυροσβεστών, δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο αλλά “καταπίνει” δέντρα και σπίτια, ό,τι βρίσκεται στο διάβα της.
Ανάμεσα στους 62 νεκρούς παιδιά. Ήδη το πρώτο αναγνωρισμένο θύμα είναι ο 4χρονος Ροντρίγκο Ροζάριο. Η γιαγιά του είπε στην κρατική τηλεόραση ότι το πτώμα του μικρού παιδιού βρέθηκε δίπλα στο αυτοκίνητο του θείου του, γράφει η Express. Δεκάδες οδηγοί κάηκαν ζωντανοί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Οι γονείς του 4χρονου αγοριού έλειπαν στο ταξίδι του μέλιτος και εκεί έμαθαν για το θάνατο του παιδιού τους.
Η δασική πυρκαγιά που σημειώθηκε χθες στην περιοχή αυτή της κεντρικής Πορτογαλίας προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 50 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι πυροσβέστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη τρία παιδιά, ηλικίας από 3 έως 6 ετών είναι μεταξύ των 62 νεκρών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Correio do Manhã, μεταξύ των τραυματιών είναι και μια οκτάχρονη, η οποία βρέθηκε να περιπλανιέται μόνη της κοντά στην εστία της πυρκαγιάς και έχει υποστεί εγκαύματα.
Οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 59, με πολλούς εξ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες και πυροσβέστες. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δυο πυροσβέστες αγνοούνται και άλλοι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, της περιοχής Λεϊρία.
Τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και απανθρακώθηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
“Δυστυχώς αυτή φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε δασικές πυρκαγιές”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, είπε ο ίδιος.
Τα μέσα ενημέρωσης στην Πορτογαλία μεταδίδουν ότι η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου παρότι 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Correio do Manhã, μεταξύ των τραυματιών είναι και μια οκτάχρονη, η οποία βρέθηκε να περιπλανιέται μόνη της κοντά στην εστία της πυρκαγιάς και έχει υποστεί εγκαύματα.
Στην Πορτογαλία επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40C σε κάποιες περιοχές.
Τηλεφωνική επικοινωνία του Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον ομολογό του της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στη δοκιμασία που περνάει η Πορτογαλία, από την πύρινη λαίλαπα που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.
Τον κ. Παυλόπουλο συνδέει μακρά φιλία με τον Πορτογάλο Πρόεδρο, καθώς οι δύο άνδρες έχουν κοινή ακαδημαϊκή πορεία, είναι καθηγητές της Νομικής.
Συλλυπητήρια για τα θύματα της δασικής πυρκαγιάς στην Πορτογαλία εκφράζει και το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση στα αγγλικά στον λογαριασμό του στο twitter.
“Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα της τραγικής δασικής πυρκαγιάς στην Πορτογαλία. Συλλυπητήρια στις οικογένειες, τον λαό και την κυβέρνηση της χώρας”.
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κοστα, προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσιπρας εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στις δύσκολες ώρες που βιώνει ο πορτογαλικός λαός.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνομιλία του με τον κ. Κοστα ότι η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Μητσοτάκης: «Συμπαραστεκόμαστε στο εθνικό πένθος της Πορτογαλίας»
Μήνυμα συμπαράστασης, στο δοκιμαζόμενο από την πύρινη λαίλαπα, λαό της Πορτογαλίας, έστειλε o Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.
O κ. Μητσοτάκης, έγραψε χαρακτηριστικά: «Συμπαραστεκόμαστε στο εθνικό πένθος της Πορτογαλίας. Η σκέψη μας, στις οικογένειες των θυμάτων».
Η Βουλή των Ελλήνων συμπαραστέκεται στον πορτογαλικό λαό
Την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τον πορτογαλικό λαό, που βιώνουν μία από τις χειρότερες τραγωδίες των τελευταίων ετών λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην κεντρική Πορτογαλία, εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης και διαβιβάζει τα συλλυπητήρια του ιδίου και των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς τον Πρόεδρο της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας κ. Eduardo Ferro Rodrigues:
«Με θλίψη και ανησυχία παρακολουθώ τη φυσική και ανθρώπινη καταστροφή που έπληξε την Πορτογαλία, κατανοώντας πλήρως την κατάσταση, αφού και στην Ελλάδα έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές από την πύρινη λαίλαπα.
Θα ήθελα να σας εκφράσω, και μέσω υμών στα μέλη της Συνέλευσης και τους πολίτες της Πορτογαλίας, τα θερμά συλλυπητήρια της Βουλής των Ελλήνων για την τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων, στις αρχές της χώρας σας και στον φίλο πορτογαλικό λαό για τη δοκιμασία που περνάτε».
Ολονύχτια μάχη
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες Σάββατο λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στην περιοχή Λεϊρία.
Πολλές εκατοντάδες πυροσβέστες και 160 οχήματα συνέχιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο», κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα. Πολλά χωριά επλήγησαν από τη φωτιά. Η έκταση των ζημιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή πλήρως.
Δύο αεροσκάφη Canadair στάλθηκαν σήμερα το πρωί από την Ισπανία για να συνδράμουν το έργο των πορτογάλων πυροσβεστών, ανέφερε ο Γκόμες.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε πολύ γρήγορα τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».
Η Πορτογαλία επλήγη χθες Σάββατο από ένα κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40° Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ έπνεαν επίσης ισχυροί άνεμοι κατά τόπους.
Σχεδόν εξήντα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε όλη την Πορτογαλία. Για την κατάσβεσή τους επιχειρούν 1.700 πυροσβέστες.
Πηγές: AFP, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή φωτογραφιών: AP/ Armando Franca
πηγή βίντεο: ASSOCIATED PRESS
news247

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *