«Ο εμβολιασμός είναι η πιο σύνθετη επιχείρηση που έχει αναλάβει το Ελληνικό Κράτος»
Τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Ν. Χατζηνικολάου, άφησε να εννοηθεί πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο η Αθήνα ζήτησε για την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19»,στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καθιστά κατά κάποιον τρόπο τον εμβολιασμό υποχρεωτικό.
Συγκεκριμένα κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έστειλα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ερώτηση αν αυτό συνιστά κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ταξίδια, απάντησε: «Μην έχουμε αμφιβολία ότι κάποιες χώρες μπορεί να ζητούν κάποιου είδους βεβαίωση».
ADVERTISING

Το αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα στην σημερινή εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ

exofillo12-1
«Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε ό,τι αφορά στην διαχείριση του κορωνοίού», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ο εμβολιασμός είναι η πιο σύνθετη επιχείρηση που έχει αναλάβει το Ελληνικό Κράτος», σημείωσε, προσθέτοντας: «Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή».

«Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε πως «από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα», είπε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».

Ως προς τη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το click away, λειτούργησε ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Επιτροπή θα εισηγηθεί την Παρασκευή το άνοιγμα του λιανεμπορίου: «Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να πάρουν τις με γνώμονα την δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», τόνισε την ώρα όμως που οι «ειδικοί» αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο, αποποιούμενοι ευθυνών.

«Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια επεσήμανε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη».

Ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το εάν θα κληθούν οι επιχειρήσεις να την επιστρέψουν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα το δούμε. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση».

ΚΡΑΤΟΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα”.

Για τα ελληνοτουρκικά και τις διερευνητικές

Ερωτηθείς για την προσπάθεια της Τουρκίας να θέτει συνεχώς θέματα: Η κυβέρνησή μας επιδίωξε την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά μέσα σε προδιαγεγραμμένο πλαίσιο- τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις από την Τουρκία είναι μια διαρκής διαδικασία. Σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλήσεις θα έχει συνέπειες με οικονομικό κόστος. Είναι καλύτερα να συζητάμε. Εχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε παλίσιο επίλυσης. Η Τουρκία θα γνωρίζει πάντα ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις. Πρέπει να υπάρχει διάρκεια στην «καλή» συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίσω ότι το ’21 θα είναι καλύτερο από το 2020 που υπήρξαν πολύ μεγάλες εντάσεις.

Για τις αποζημιώσεις από τη Novartis: Οταν είχε προκύψει το σκάνδαλο έλεγα ότι πρέπει να πέσει φως και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Το έλεγα από το 2018. Το έλεγα στον κ.Τσίπρα ότι χρησιμοποιούσε την υπόθεση πολιτικά και όχι για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Στοχοποίησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα στη Novartis. η υπόθεση ταλαιπώρησε πολύ, τώρα ξέρουμε τι έγινε και πλέον ερευνάται.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *