ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Στις 22 Δεκεμβρίου 1925, γεννήθηκε στη νήσο Πρίγκιπο (Μπουγιουκαντά στα τούρκικα), ο Λευτέρης Αντωνιάδης. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας ψαράς και η μητέρα του από την Τουρκία.

Το παιδί αυτό έμελλε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου. Η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε στα 16 του χρόνια όταν και αγωνίστηκε στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης Ταξίμ. Από εκεί το 1943 πήγε στη Φενέρμπαχτσε.

Ο «καθηγητής»
Στα «κίτρινα καναρίνια» αγωνίστηκε συνολικά 15 χρόνια και κατάφερε να γίνει θρύλος της ομάδας. Παρά τη θέση του (αριστερός μέσος), κατάφερε να σημειώσει 463 γκολ, επίδοση που τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση των σκόρερ της ομάδας όλων των εποχών.
Το παρατσούκλι που του είχαν δώσει οι φίλαθλοι ήταν «καθηγητής» (ordinaryus), γιατί πάντα έβρισκε τη λύση μέσα στο παιχνίδι. Είχαν και σύνθημα για εκείνον: «Ver Leftere Yazsin Deftere», που σημαίνει «Δώσε στον Λευτέρη, να γράψει στο τεφτέρι».
Οι συμπαίκτες του τον φώναζαν «κιουτσούκ» δηλαδή «μικρό» λόγω του μικρού του ύψους. Το «κιουτσούκ» έγινε σιγά σιγά πρώτο συνθετικό του επιθέτου του (Küçükandonyadis).

Το 1951, έγινε ο πρώτος Τούρκος ποδοσφαιριστής που πήρε μεταγραφή στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην ιταλική ομάδα Φιορεντίνα, στην οποία αγωνίστηκε τη σεζόν 1951-52. Μετά από το σύντομο πέρασμά του από το ιταλικό πρωτάθλημα επέστρεψε στην αγαπημένη του Φενέρ.
Η καριέρα του έλαβε τέλος το 1964. Σε ηλικία 39 ετών πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ Αθηνών με την οποία αγωνίστηκε σε μόλις 5 παιχνίδια. Ένας σοβαρός τραυματισμός σε παιχνίδι ενάντια στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, έγινε η αιτία να σταματήσει το ποδόσφαιρο.
Εκτός από το συλλογικό επίπεδο, ο Αντωνιάδης είχε και 46 συμμετοχές με την Εθνική Τουρκίας. Σημείωσε 21 γκολ και είναι μέχρι σήμερα ο τρίτος σκόρερ της ομάδας. Πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2012, σε ηλικία 86 ετών. Η τελετή της κηδείας του έγινε στο γήπεδο της Φενέρμπαχτσε παρουσία χιλιάδων φιλάθλων.

• Προς τιμήν του, το προπονητικό κέντρο της Φενέρ φέρει το όνομά του (Fenerbahçe Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri).

• Το 2009, στη συνοικία Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της Κωνσταντινούπολης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του.
Θάνος Κοφινάς
πηγη /mentality10.com/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *