Το Λουτρό βρίσκεται στα βόρεια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κοντά στην Άρτα και ανήκει στο Δήμο Αμφιλοχίας. Πήρε το όνομά του από αρχαία λουτρά που βρέθηκαν στο παλιό χωριό. Στο χάρτη υπάρχει και με το όνομα Κρίκελλος.
Ηλιοβασίλεμα στον “Αράπη”


Κοντά στο χωριό και πριν το χωριό Ανοιξιάτικο βρίσκεται η παραλία Αράπης. Η παραλία έχει ψιλή άμμο και τα νερά είναι αρκετά ζεστά και ρηχά. Στο σημείο το καλοκαίρι υπάρχει για τους λουόμενους και αναψυκτήριο.
Το Λουτρό βρίσκεται στις ανατολικές ακτές του Αμβρακικού και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Αμφιλοχίας. Η καλή ρυμοτομία του χωριού διευκολύνει τον επισκέπτη να διασχίσει όλη την περιοχή είτε πεζός είτε με ποδήλατο, ενώ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ταβέρνες με νόστιμα ντόπια κρεατικά και καφετέριες που γεμίζουν από άτομα κάθε ηλικίας. Αξίζει κανείς να δοκιμάσει, πέρα από τα ψητά κρεατικά και τα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται σε τυροκομεία της περιοχής.
Μόλις 2 χλμ. από το χωριό υπάρχει η αμμώδης παραλία Αράπης που τα αβαθή νερά της είναι κατάλληλα για μικρούς και για μεγάλους κολυμβητές. Εκεί διοργανώνονται τον Αύγουστο αγώνες beach soccer στους οποίους παίρνει μέρος όποιος επιθυμεί, ενώ συνέχεια της διοργάνωσης αποτελεί το πανηγύρι του χωριού, διαρκείας δύο ημερών, με τα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα να δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο καλοκαίρι.
Αυτό όμως που κάνει διάσημο το χωριό είναι το ονομαστό Παλιό Λουτρό που απέχει 1,5 χλμ. από τον νέο οικισμό και βρίσκεται “βυθισμένο” στα γερασμένα επιβλητικά πλατάνια. Πρόκειται για ένα σχετικά ορεινό μέρος, με ερειπωμένα πετρόχτιστα σπίτια και καταπράσινο τοπίο, ενώ το χωριό χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Κρικελιώτη. Διασώζεται ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος λειτουργεί για βαπτίσεις και γάμους, ο παλιός μετρητής στάθμης νερού, η μοναδική πέτρινη βρύση στο κέντρο του χωριού, αλλά και το νεόχτιστο γεφυράκι που συνδέει την ανατολική και δυτική πλευρά του χωριού. Λίγα χλμ πιο πάνω λειτουργεί το μοναστήρι της Παναγίας της Ξερακιώτισσας με έναν μοναχικό καλόγερο να φροντίζει το μέρος, ενώ στις 15 Αυγούστου στη μονή συρρέει πλήθος κόσμου για να τιμήσει την Παναγία. Το σχεδόν απόκοσμο φυσικό τοπίο του παλιού οικισμού δίνει τη δυνατότητα σε λάτρες του βουνού και της φύσης για εξερευνήσεις. Ενδείκνυνται οι περίπατοι πριν τη δύση του ηλίου αλλά και οι αποδράσεις με ποδήλατο.
Μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα από το σημερινό Λουτρό σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης, που ανήκουν πιθανώς στο αρχαίο Αμφιλοχικό Άργος.ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ!












WIKIPEDIA

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *