apath
Πατέντα ευρεσιτεχνίας διεκδικεί η απάτη που έχουν ανακαλύψει επιτήδιοι για να κλέβουν τον ΦΠΑ.
Ανοίγουν ηλεκτρονικά καταστήματα για μερικές ημέρες και εξαφανίζονται αφού ξεπουλήσουν τα προϊόντα τους, κυρίως κινητά τηλέφωνα και tablets.
«Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Πρέπει η πολιτεία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν είναι μόνο ότι έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος επειδή είναι ηλεκτρονικά καταστήματα, κλέβουν και τον ΦΠΑ» τονίζει στο STAR ο Νίκος Κουγιουμτζής, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, ο οποίος -εκτός των άλλων- καταγγέλλει και αθέμιτο ανταγωνισμό.
Πώς στήνεται η απάτη
Οι επιτήδειοι στήνουν μια εταιρεία που εισάγει κινητά τηλέφωνα από χώρα της Ευρώπης. Επειδή είναι ενδοκοινοτική συναλλαγή, δεν πληρώνουν ΦΠΑ.
Στήνουν μια άλλη εταιρεία στην Ελλάδα στην οποία εμφανίζεται ως επιχειρηματίας ένας αλλοδαπός ή ηλικιωμένος που συνήθως είναι αχυράνθρωπος.
Τα κινητά τηλέφωνα πωλούνται μέσω ίντερνετ, οι καταναλωτές πληρώνουν τον ΦΠΑ αλλά αυτός δεν αποδίδεται ποτέ γιατί η εταιρεία που τα πούλησε εξαφανίζεται.
Όπως τονίζουν φοροτεχνικοί το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια καθώς δεν απαιτείται πλέον από τον νόμο να γίνεται αυτοψία της εφορίας στον χώρο που πρόκειται να λειτουργήσει η επιχείρηση.
Ο ετήσιος τζίρος των ηλεκτρονικών καταστημάτων που παίρνουν μέρος στην κυκλική απάτη με τον ΦΠΑ υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ.MADATA.GR

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *